Filistin bayrağı yerine karpuz görseli!
Bir yandan İsrail, dünyanın gözünün içine baka baka hastane vuruyor. Genç yaşlı çocuk demeden sivil katliamı yapıyor. Diğer yanda ise bu duruma tepki göstermekten çekinen insanlar sosyal medyada Filistin bayrağı yerine aynı renkleri taşıyan karpuz görseli paylaşıyor. Karpuzun Filistin için tarihi ve simgesel anlamı ne? CNN TÜRK ekibinden Mehmet Şimşek sosyal medyadaki sansürü ve karpuz emojisini konunun uzmanlarına sordu.
Sivil katliamı yapan İsrail bombaları, sosyal medya algı savaşları tüm hızıyla sürüyor.
İsrail, ABD ve Avrupa’daki bazı ülkelerin desteğini arkasına alırken bu sivil katliamına sessiz kalamayan bazı gruplar tepkilerini ilginç yöntemlerle sosyal medya üzerinden göstermeye çalışıyor.
İsrail’de şu anda Filistin bayrağı taşımayı engelleyen yasal bir düzenleme yok. Ancak polis, huzur ortamını bozduğu gerekçesiyle Filistin bayrağını taşıyanları gözaltına alıyor.
Filistinliler de hem sosyal medyada hemde sokaklarda bu engeli aşmak için karpuz görseli kullanmaya başladı. Aynı yöntem 1967’deki 6 gün savaşından sonra da uygulanmıştı.
Filistinli Gazeteci Muin Naim, “O dönem 1967’den sonra Filistinli özellikle ressam ve sanatçılar başladılar. Sonra toplum bunu beğendiğinde devam etti. Yeşil, beyaz, kırmızı ve siyah renkleri olan karpuz, Filistin bayrağının aynı renklerini taşıyor. Bunu çizmeye başladılar. Özellikle batı ülkelerindeki aktivistlerde dikkate alarak artık Filistin meselesi konuşulduğunda ya da Filistin direnişi ile ilgili bir şey çizmek istediklerinde karpuzu da çizmeye başladılar” ifadelerini kullandı.
Karpuz görselleri 1967'de olduğu gibi yine ses getirdi. İsrail kanadı karpuz görsellerine karşı sosyal medya platformlarında da baskı kurdu.
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Murat Kırık, “Sosyal medya üzerinden de aslında özellikle İsrail’in bu noktada psikolojik bir üstünlük sağlama arzusunu görüyoruz. Özellikle yapılan saldırıların hep bir haklı gerekçeye dayandırılma çabasının içerisinde olduğunu görüyoruz. Özellikle AB ve ABD ciddi manada sosyal medya şirketlerine baskı kurmaya ve oto sansür geliştirmelerine yönelik ciddi ültimatomlar veriyorlar” sözlerini kullandı.
Aynı sosyal medya platformları bu defa da karpuz içerikli paylaşımlara oto sansür uygulamaya başladı.
Bilişim Uzmanı Emre Özcan, “Karpuz emojisiyle yapılan bütün paylaşımların görünürlüğünü azaltıyorlar. Hatta bu hesapların askıya alındığını bile görebiliyoruz” ifadelerini kullandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Hamaney'den dikkat çeken açıklama: İran'ın vekil güce ihtiyacı yok
SON DAKİKA! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şam'da Ahmed eş-Şera ile bir araya geldi
ABD, HTŞ lideri Colani'nin Başına Koyduğu '10 Milyon Dolar' Ödülü Kaldırdı
SON DAKİKA! Almanya'daki Noel Pazarı Saldırganının Profili Ezber Bozdu
'Battaniyeli kaplanlar' geri gönderildi: Rejimin çöküşü sırasında Irak’a kaçan Esad'ın askerleri iade edildi