hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Felçli hastalar için devrim gibi buluş

    ABD merkezli bir şirket, felçliler için devrim niteliğinde bir buluşa imza attı. Beyindeki aktiviteleri okuyarak bilgisayar kontrol edilebilmesini sağlayan çip, piyasaya sürülmek için onay almayı bekliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Beyne yerleştirilerek zihinsel aktiviteleri okuyan 8 milimetre büyüklüğündeki bir çip teknolojiyle aramızdaki ilişkiyi kökünden değiştirebilir. Felçli hastalar üzerinde başarılı bir şekilde denenen çip son derece basit bir şekilde çalışıyor.

    Vücudunuzdaki bir noktayı hareket ettirmeye çalıştığınız zaman oluşturduğunuz sinyalleri okuyan çip, bunu fare ve klavye hareketlerine dönüştürüyor.

    Beyne yerleştirilen çip basit bilgisayar kontrollerinin de üzerine çıkabiliyor. Hastalar implant aracılığıyla oyun bile oynayabiliyor.

    Çip ile ilgili olarak şu ifadeler yer aldı;

    “Beynin yüzeyine yerleştiriliyor. Beynimizde ve motor korteks denen kollarınızı ve bacaklarınızı kontrol eden bölgede neler olduğunu dinliyor. Nerenizi hareket ettirmeye çalıştığınızı tahmin ederek bunu bir sinyale dönüştürüyor ve kişisel cihazınızı kontrol etmenizde yardımcı oluyor. Beyninizin motor korteksteki bölgelerini aktif hale getirmek için vücudunuzu hareket ettirmeyi düşünmeniz gerekiyor. Felçli kişilerin beyni hala çalışıyor ancak vücut beynin gönderdiği sinyallere yanıt vermiyor. Burada da kullanıcılarımız vücutlarının belli bölgelerini hareket ettirmeye çalışınca bu sinyalleri ekranda seçim yapmalarını sağlayan tuş basımlarına dönüştürüyoruz. Bir hastamızın telefonunu kontrol ettiğini, bir başkasının tablet hatta laptop kontrol ettiğini bile gördük. Diğer yardımcı teknolojiler ile birleştirilerek etkisi de artırılabiliyor. Göz izleme cihazıyla birlikte kullanıldığını gördük”

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow