Esad neden kaybediyor?
Suriye ordusu son dönemde ardı ardına yenilgiler yaşadı. Esad yönetiminin kontrolü kaybettiği bölgelerden sonuncusu Türkiye sınırındaki İdlib oldu. Peki cihatçı grupların başını çektiği muhaliflerin ilerliyişi neden ivme kazandı? Dünyanın önde gelen dışpolitika dergilerinden Foreign Policy'de yayınlanan bir makale son gelişmelere ışık tutuyor. Charles Lister'in kaleme aldığı yazıda Türkiye'yle ilgili de önemli iddialar var. Bunlardan biri, Türkiye'nin güneyinde, İdlip operasyonunda da etkin rol oynayan, Amerikan komutası altında bir operasyon odası olduğu.
Suriye'deki muhalif gruplar son dönemde Esad yönetimine karşı mevzi kazanmaya başladı.
Silahlı muhalifler son olarak, rejimin Türkiye sınırında kontrolünde kalan son büyük kent İdlip ile stratejik açıdan önemli Cisr eş Şuğur ilçesini ele geçirmeyi başarmıştı.
Muhaliflerin ilerleyişi sürerken, dünyanın önde gelen dışpolitika dergilerinden Foreign Policy'de bölgede yaşanan son gelişmeler hakkında çarpıcı bilgi ve iddiaların yer aldığı bir makale yayımlandı.
ABD'nin önemli düşünce kuruluşu Brookings'in Doha merkezinde görevli Charles Lister'ın kaleme aldığı "Esad neden kaybediyor?" başlıklı makale özellikle Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar'ın Suriye'de soyundukları yeni işbirliği üzerinde duruyor.
Lister'a göre, daha önceki dönemde Suriye konusunda birbirleriyle rekabet halinde olan "muhalifleri" destekleyen Suudi Arabistan ile radikal islamcı grupları destekleyen Türkiye-Katar ikilisinin, bir süredir "uyum" içerisinde faaliyet gösteriyor.
Charles Lister bu argümanını desteklemek için İdlib operasyonunun nasıl koordine edildiğine dair çarpıcı bir bilgi de paylaştı..
Buna göre, Türkiye'nin güneyinde, İdlip operasyonunda da önemli rol oynayan ABD yönetiminde bir operasyon odası bulunuyor.
Gürsel Tekin'nden Suriye iddiası
Bu komuta merkezi Amerikan istihbaratının ılımlı olarak sınıflandırdığı muhalif gruplara sağlanan silahlı ve silahsız yardımları koordine ediyor.
Yazar ayrıca, Türkiye'deki operasyon odasının Ürdün'de bulunan türdeşiyle birlikte muhalif gruplara dönük istihbarat desteğini son haftalarda ciddi ölçüde artırdığı bilgisini de paylaştı.
ABD tarafından "ılımlı" kabul edilen Özgür Suriye Ordusu'nun, cihatçı grupların başını çektiği İdlib operasyonuna komuta düzeyinde dahil olması, radikal gruplar konusunda yakın bir zamana dek dillendirilen "çekincenin" bir kenara konduğu olarak yorumlandı.
ABD'nin tutumunda yaşanan değişiklik, Lister'a göre büyük ölçüde Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar arasında yeniden gözlemlenen yoğun bölgesel işbirliğinin yarattığı etkiden kaynaklanıyor.
İkinci gerekçeyse İran ile son dönemde ilişkilerini derinleştiren ABD'nin sünni körfez ülkeleriyle arayı açmaktan kaçınması.
Makalede Türkiye'nin savaşçı gücü 70 bini bulan Ahrar' el Şam ile İslam Ordusu adlı iki büyük grubu birleştirme çabalarının, El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi'nin Suriye'de artan prestijine karşı yürütüldüğünün öne sürülmesi de dikkat çekti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Elon Musk’tan Jeff Bezos’a “Trump” göndermesi… Dünyanın en zengin iki ismi arasındaki gerginlikte yeni perde!
Netanyahu küplere bindi, Biden’dan ‘destek’ geldi! UCM'nin tutuklama emrini hangi ülkeler uygulayacak?
SON DAKİKA || Gerilim had safhada! Putin'den açık tehdit: Füze veren de hedef
Bir telefonla satıldı! Osman Hamdi Bey'in tablosu Paris'te rekor fiyata alıcı buldu
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!