hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan CNN TÜRK'e konuştu

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    1915 olaylarının 100. yıldönümü öncesinde Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan uluslararası basına konuştu. O ropörtajdaki tek Türk Televizyonu CNN TÜRK'tü. Sarkisyan, Başbakan Davutoğlu'nun 1915 mesajını zamanlama ve içerik olarak eleştirdi, Erdoğan'dan "Daha güçlü ve gerçek bir açıklama" beklediğini söyledi. Sarkisyan, Meclis'ten çekilen protokollerle ilgili de Ermenistan'ın imzasını çekmediğinin altını çizdi. Sarkisyan'la CNN TÜRK Dış Haberler muhabiri Damla Doğan konuştu, kameraman Özcan Altıntaş görüntüledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin hassas olduğu bir dönemde Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan CNN Türk'e konuştu. Sarkisyan'a yöneltilen ilk sorulardan biri 1915 olaylarının 100. yıldönümü öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan gelen mesajlardı. Sarkisyan, "Bunlar soykırımın tanınmasını engellemek için atılan adımlar. Davutoğlu'nun sözlerine yorum yapmak istemiyorum çünkü neden 24 Nisan'da değil de bu kadar öncesinde konuştuğunu anlamadım. Bu sadece uluslararası kamuoyunu memnun etmek için yapılmış bir açıklamaydı. Umarım Erdoğan çok daha güçlü ve gerçek bir açıklama yapar ve ilişkiler normalleşir" diye yanıt verdi.

    Peki Erdoğan'dan beklediği o güçlü mesaj ne? Sarkisyan buna ise, "Benim beklediğim mesaj aslında her Ermeninin beklentisiyle aynı. Türk yetkililerin Osmanlıların verdiği kararların sorumluluğunu ve ağırlığını üzerinize almaması. Türkiye soykırım işlemedi. Ama bunu meşrulaştırmak sorumluluk almaktır" diye cevap verdi.

    Davutoğlu, Avustralya Başbakanı Abbott ile ortak basın toplantısı 

    Sarkisyan'a, Erivan'daki anma törenleriyle aynı günde, Çanakkale Savaşının 100. yıldönümü için Gelibolu'da düzenlenecek tören de soruldu. Sarkisyan, "Bir ülkenin tarihinde önemli gördüğü bir ânı anmasıyla hiçbir sorunumuz yok. Eğer Türkler bu savaşı kendileri için önemli görüyorlarsa tabi ki de anma töreni yapacaklar. Ama kronolojiyi ihlal etmeleri problem. Biz tarih yarıştırmak istemiyoruz. Törene kaç kişi gelecek kimler gelecek bunları yarıştırmak doğru değil. Bizim amacımız bu değil. Eğer ki Türklerin amacı buysa, bu sadece inkarı bir adım daha öteye taşımaktır" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Ahmet Davutoğlu: "Tehcir insanlık suçudur' 

    İlişkilerin normalleşmesi için 2009 yılında Zürih'te imzalanan protokollerin iki ülke Meclisleri tarafından da onaylanması gerekiyordu. Ancak 6 yıl sonra, Sarkisyan 24 Nisan'a sayılı günler kala o protokolleri Meclis'ten çekti. Bu hamle Türkiye'ye mesaj mıydı? Sarkisyan'ın buna yönelik cevabı ise, "Evet Türkiye'ye siyasi bir mesajdı. Ama Ermenistan protokollerden imzasını çekmedi. Türklerin hala protokolleri onaylamak için vakti var. Onlar onaylarsa bizim yasalarımıza göre onaylamanın önünde bir engel yok. Bizim de aynı adımı atmamız uzun sürmez. Protokollerin onaylanması bizim istediğimiz birşey ama tango yapmak için iki kişi gerekir. Biz tek başımıza bunu yapamayız" şeklinde oldu.

    Sarkisyan'a göre ilişkilerin normalleşmesi için Ermenistan'ın önkoşulu yok. Peki yakın zamanda bu sürecin tekrar başlaması için umut var mı? Sarkisyan, "Türkler de Ermeniler de bu topraklardan ayrılmayacak. Bunu biz seçmedik ama buna uymamız lazım. 2009 yılında normalleşme süreci bizim adımımızla başladı. Ama Türkiye o protokolleri Mecliste onaylamadı. Onaylasaydı her şey farklı olurdu. Biz önkoşul sunmuyoruz, soykırımı tanıyın demiyoruz. Ama Türkiye hep önkoşul sunuyor" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Barack Obama 'soykırım' demeyecek

    Ve 24 Nisan'ın bir diğer gündem maddesi. Her yıl olduğu gibi ABD Başkanı Barack Obama'nın yapacağı konuşma hem Türkiye'de hem de Ermenistan'da merakla bekleniyor. Peki Washington'dan Obama'nın "soykırım" kelimesini kullanmayacağı yönünde gelen mesajlar hayalkırıklığı yarattı mı? Sarkisyan'ın buna yanıtı da şöyle oldu:

    "Amerikan Başkanı Obama, Kongre üyesiyken defalarca soykırım kelimesini kullandı. Sözcüsü bu konuda konuşurken Obama'nın fikirlerinin değişmediğini vurguluyor. Tabiki de Obama'nın soykırım demesini çok isterim ama bu kelimeyi kullanmamasının basit bir nedeni var. Bu tanımıyor anlamına gelmiyor. Tek nedeni müttefiği Türkiye'yi gücendirip rahatsız etmek istememesi."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow