Duvarlar yeni dönemde göçmenler için yükseliyor | Video Haber
Dünyanın gündeminde yine duvarlar var. Avrupa genelinde 6 duvar inşa edildi. Bu kez engellenmek istenen göçmenler. Bu duvarlar akla tarihteki duvarları getirdi. Tabii ki ilk akla gelen Berlin Duvarı. Geçmişteki duvarları mercek altına aldık...
ÇİN SEDDİ'NDEN BERLİN DUVARI'NA
Örülen duvarlar, yıkılan duvarlar, insanlık tarihi aynı zamanda duvarların hikayesi... En önemlisi Çin Seddi. 2 bin 500 kilometrelik set dünya harikaları arasında ama Türk akınlarına karşı yapıldı. Ama modern tarihte hikayesi en çok tepki çeken duvar Berlin Duvarı. II. Dünya Savaşı sonrası Almanya'yı ikiye bölen Berlin Duvarı, 1989'da yıkıldı ama şimdi Avrupa'da mülteci geçişlerine karşı yeni duvarlar yükseliyor. AB bu duvarların fonlanması konusunda ikiye bölünmüş durumda. AB'de tartışma sürerken, Avrupa'da toplam uzunluk bakımından 6 Berlin Duvarı'na eşit sınır duvarı örüldü bile.
BATI DÜNYASINDA DUVARLAR YİNE YÜKSELDİ
Yougov tarafından gerçekleştirilen anket sonuçları da duvar kültürünü destekler nitelikte. Avrupa’nın 10 ülkesinde yapılan bir araştırma, Avrupa vatandaşlarının çoğunluğunun düzensiz göçle mücadelede sınırlara duvar ve çit örülmesinden yana olduğunu gösterdi. Ankete göre göçmenlere karşı duvar yanlısı ülkelerin başında yüzde 71 ile Macaristan gelirken, 10 ülkedeki vatandaşların yüzde 60'ı ülkelerinin aldığı göçü "çok fazla" bulduklarını ifade etti. Almanya'da her üç kişiden ikisi ülkesinin "çok fazla" göç aldığını, yüzde 48'i ise göçün "ulusal kimliğe ya da Avrupa kimliğine" tehdit oluşturduğunu düşünüyor. Öte yandan tüm ülkelerde ankete katılanların önemli bir kesimi, göçmenlerin "genel olarak" uyuma hazır olmadığı fikrini taşıyor. Yougov'un 2-14 aralık tarihleri arasında yaptığı anket Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Polonya, İspanya, İsveç, Macaristan, Belçika ve İsviçre'den yaklaşık 12 bin kişi ile yapıldı.
Son dönemde de Belarus ile Polonya arasında yaşanan "göçmen krizi", 2015'te akının dışında kalan ülkelerde de tehdit algısına neden oldu. Avrupa toplumunun çoğu duvarlardan yana tavır gösterirken, bir çok Avrupa ülkesi o duvarları ördü bile. Belarus yönetimin göçmenleri baskı aracı olarak kullanması, Polonya ve Litvanya'nın "duvar cephesi" içinde yer alması sonucunu doğurdu. Litvanya, 678 km'lik Belarus sınırının 502 km'sine bariyer planlıyor. Bu adımın maliyeti ise 152 milyon euro olacak. Polonya da 353 milyon euro harcayarak 400 km'lik Belarus sınırının 100 km'den fazlasına duvar dikme çalışmalarına önümüzdeki haftalarda başlayacak.
ATİNA, TÜRKİYE SINIRINA GÖZETİM SİSTEMİ DE KURDU
Yunanistan da Meriç Nehri boyunca sınırını duvarla ören Avrupa ülkelerinden. Atina, olası göçmen akımına karşı Türkiye sınırında inşa edilen 40 kilometre uzunluğundaki çelik duvarın tamamladı. Buraya özellikle Afganistan'dan gelebilecek olası sığınmacıların Avrupa'ya ulaşmasını engellemek için yeni bir elektronik gözetim sistemi de kurdu.
AB, dış sınırların idaresi ve korunması için 2014-2021 bütçesinde 2.4 milyar euro ayırdı. Bu kaynakta tel örgülere ya da duvarlara yönelik herhangi bir özel vurgu yok. Yedi yıllık yeni bütçede ise sınırların kontrolü için 6.4 milyar euro ayrıldı. Sınırlarına bariyer çekmek isteyen üye ülkeler kendi hazinelerinden karşılamak durumundalar. Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Avusturya, Danimarka, Macaristan, Bulgaristan, Çekya, Slovakya, Estonya, Litvanya, Letonya ve Polonya fonlamanın birlik bütçesinden yapılmasından yana. Fransa ve Almanya ise bu ülkelerden gelen baskıyı göğüslüyor. AB Komisyonu da birlik bütçesinden fonlamaya karşı.
BIDEN DURDURDU, TEKSAS KENDİ DUVARINI İNŞA EDİYOR
ABD'de de durum farklı değil. Bir önceki ABD Başkanı Donald Trump'ın seçilmeden önce vaat ettiği, seçildikten sonra inşasını başlattığı Meksika sınırına duvar örülmesi, ABD'de en çok tartışılan konular arasında. Trump 4 yıllık başkanlığı sırasında 727 km'lik duvarı bitirme sözü vermiş ancak duvar tamamlanamamıştı. 2020 seçimleriyle başkanlık koltuğuna oturan Joe Biden ise Trump'ın Meksika sınırına duvar kararını iptal etmişti. Ancak son olarak Teksas eyaletinin Cumhuriyetçi Valisi Greg Abbott, Demokrat Başkan Biden'ın kararına rağmen Teksas'ın kendi duvarını öreceğini açıkladı.
Meksika sınırında bir basın açıklaması yapan Abbott, sınıra duvar inşa etmeye başladıklarını duyurdu. Duvarın ilk bölümünün açılışını gerçekleştirdi. Vali Abbott konuşmasında, Biden yönetimi işini yapmadığı için Teksas eyaletinin kendi duvarını inşa ettiğini ifade etti. Vali ayrıca, eski Amerikan Başkanı Donald Trump'ın Meksika sınırına yapmak istediği duvarla aynı malzeme ve yöntemleri kullanarak adeta bir kopyasını inşa ettiklerini söyledi.
İnşaatın maliyeti sadece Teksas eyaletinin bütçesi ve vatandaşlardan alınan bağışlarla karşılanacak. Eyaletin duvar için en az 1 milyar 50 milyon dolar bütçeye sahip olduğu belirtildi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!
NASA'nın geleceği Musk'ın elinde mi? Uzmanların endişesi büyük: Sonunu getirebilir...
-
SON DAKİKA! Nükleer tehdit Avrupa'da bu maddeye talebi patlattı (Ukrayna'nın ABD ve İngiliz füzelerine karşılık Rusya’dan balistik füze!)
İzlanda'daki yanardağ 7. kez uyandı
Ukrayna'dan Rusya'ya kritik hamle: ATACMS ve Storm Shadow füzeleri kullanıldı