hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Düşünceyi konuşmaya çevirdiler

    Kaliforniya Üniversitesi'nde çalışan bilim insanları, Felçli hastaların konuşabilmesi için yeni bir yöntem geliştirdi. Uzmanlar felçli bir hastanın beyin sinyallerini bilgisayara aktararak konuşmasını sağladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Her harfi teker teker seçmesi gerekiyordu. Artık bilgisayar üzerinden konuşabiliyor. Amerikalı bilim insanlarının deneysel çalışması, felç hastaları için umut ışığı olabilir.

    Calıfornıa Üniversitesi'nde çalışan bilim insanları, konuşamayan felç hastaları için yeni bir yöntem geliştirdi. Uzmanlar Bravo-1 kod adlı felçli bir hastanın beynine bir implant yerleştirdi. Beyinden ses tellerine giden yola yerleştirilen implant, konuşma sinyallerini yakalayıp bilgisayara aktardı. Böylece 15 yıl önce beyin sapı felci geçirip konuşma yetisini yitiren Bravo-1 bilgisayar aracılığıyla konuşabildi.

    %75 doğruluk oranına sahip yöntemle dakikada 15 kelime konuşulabiliyor. İnsanların ortalama konuşma hızı ise dakikada 150 ila 200 kelime arasında. Bu çalışma ile ilk defa beyinden alınan sinyaller konuşmaya dönüştürüldü. Yeni yöntem akıllara dünyaca ünlü bilim insanı Stephen Hawking'i getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ALS hastası olan Hawking de konuşma yetisini kaybetmişti. İntel tarafından geliştirilen bir arayüz sayesinde yüz mimikleri ile cümleler kurup bilgisayar aracılığıyla konuşabiliyordu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow