hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünyada kim-nereyi işgal edecek? İşte kritik GERİLİM noktaları...

    KAYNAKCNN TÜRK

    Dünyada işgal tehdidi her geçen gün artıyor. ABD, Grönland, Panama ve Kanada'yı istiyor. Çin, Tayvan'ı toprağı yapmayı planlıyor. Rusya'nın gözü Ukrayna topraklarında. İsrail, Gazze'yi işgal ediyor. Peki dünyada kim nereyi ele geçirmeye çalışıyor? Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Furkan Kaya harita üzerinde anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Furkan Kaya'nın ifadeleri şöyle;

    ABD; GRÖNLAND, PANAMA, KANADA'YI İSTİYOR

    Küresel dünyadan düzleşen dünyaya doğru gidiş olarak bunu görebiliriz. Çin, Rusya, Amerika Birleşik Devletleri.. Avrupa Birliği'ni bu anlamda, hegemonik bir baskıcı güç olarak, bir aktör olarak belki saymamız söz konusu olamaz. Çünkü Avrupa Birliği de buradaki gelişmelere bağlı olarak kendi ekonomisini biraz daha düzeltmeye çalışacak.

    Amerika Birleşik Devletleri ile Kanada, biliyorsunuz, yıllardan beri çok önemli ticari ilişkilere sahip, çok önemli politik ilişkilere sahip ve Amerika Birleşik Devletleri özellikle Kanada'nın bir Arktik Konseyi üyesi olduğunu, bir NATO üyesi olduğunu ama Kanada'nın dolaylı olarak Büyük Britanya İmparatorluğu'na "tırnak içerisinde" bağlı bir İngiltere'nin kraliyet ailesine bağlı çok önemli bir bölge olduğunu düşünürsek Amerika, Kanada'ya neden meydan okudu?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Panama, 1912'de yapılan 1978 yılında Jimmy Carter döneminde Panama'ya devri çalışmalarının başlatıldığı, 1999'a devredilen Panama Amerika açısından ne anlam ifade ediyor? Atlantik ve Pasifik, iki tane önemli stratejik okyanusun ortasında küçücük bir kanal ve bu kanal, Amerika Birleşik Devletleri'nin Atlantik'teki donanmasını Pasifik'e, Pasifik'teki donanmasını Atlantik'e, ticari gemilerinin aynı şekilde buradan giriş çıkış sağlayan çok önemli bir aort damarı, bir geçiş güzergahı. Hem bunu ticari ve askeri olarak düşünürsek Panama'nın gitgide Çin'e bağlanma ihtimali Amerika'ya oldukça korkutuyor.

    ÇİN TAYVAN'I TOPRAĞI YAPACAK

    Çin ne dedi? Ben yeni bir büyük hegemonik güç olmaya adayım. Ben askeri güç olmaya adayım.

    Ama önce ben bir tacir devletim, ben bir esnafım, ben ticaret erbabıyım. Dolayısıyla ben paramla, ben endüstriyle, ben yayılmacı, medeniyet politikamla bütün dünyaya yayılacağım. Ama siz Tayvan'ı benim milliyetçi Çin döneminden, kendi ana karımın bir parçası olarak hiçbir şekilde Batı'nın şemsiyesi altında alamazsınız. Buna ben müsaade etmem. Tayvan ayrılmaz, Çin'in bir parçasıdır. Ukrayna Savaşı'ndan önce bunu Şi Jinping biliyorsunuz, birçok kez ortaya koydu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ama Ukrayna Savaşı patladığı anda da ben o zaman şunu ifade ettim: Ukrayna Savaşı, olası bir Tayvan Savaşı'nın kostümlü bir provasıdır. Çin akıllı bir devlet. Çin ile Rusya, biliyorsunuz, Pekin Olimpiyatları'nda görüştü savaş öncesinde. Savaş hazırlıkları yapıldı. Rusya'da Çin'in babasının oğlu değil. O da çıkarlarını düşündü. Ama baktı ki Ukrayna'da ne oluyor? Kim nerede? Kim neler yapıyor? Kim neler yapar ve yapamaz dedi ve Ukrayna Savaşı sürerken Tayvan kartını ortaya koydu. "Hadi bakalım." dedi.

    RUSYA'NIN GÖZÜ UKRAYNA TOPRAKLARINDA

    Biz Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunuyoruz. Ukrayna'ya biz destek veriyoruz, kendi vatanını korumaları bakımından. Ama Rusya gibi bir ülkeyi siz bu anlamda kışkırtıp Ukrayna'ya saldırttıktan sonra biz masaya nasıl oturturuz diye düşünürseniz o zaman o değerli madenlerin yoğunlukta yaşadığı, yoğunlukta olduğu Ukrayna'nın doğusunu işgal etmeye devam edecektir. Bu hem Kuzey Kafkasya, hem de Güney Kafkasya'nın güvenliği ve bizim her zaman konuştuğumuz o Kafkasya evi projesi bakımından da Rusya'nın jeopolitik varlığı açısından da önemli. Ama en önemlisi tabii bizim için Karadeniz güvenliği.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çünkü Karadeniz ve Akdeniz ve Hazar havzalarını hep söylüyorum, bir Bermuda şeklinde. Bu kıtan Avrasy'nın bir çatısıdır. Karadeniz, Hazar ve Akdeniz havzalarının güvenliği. Bu üç havzada güvenlik sağlanırsa Avrasya'da güvenlik olur. Eğer sağlanamazsa da bu savaşları konuşmaya devam ederiz.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow