Dünya Gazze katliamında nerede durdu? Soykırım 1 yıl önce bugün başladı...
Filistin'de soykırım devam ederken, dünya ne yaptı? Detaylar Yağmur Yılman'ın haberinde.
OKULLAR, HASTANELER, CAMİLER VE KİLİSELER BOMBALANDI
14 Mayıs 1948'de, Tel Aviv'deki Yahudi Milli Konseyi toplantısı, Orta Doğu'nun kaderini tümden değiştirdi. O gün, İsrail Devleti'nin resmen kurulduğu ilan edildi. Filistinliler ise o tarihten bu yana; tam 75 yıldır, Siyonist sömürgeciliğe, soykırıma, sürgüne, işgallere karşı direniyor. Dünya ise, masum Filistinlilerin kayıplarına, acılarına sessiz.... Filistinliler adeta kaderine terk edilmiş durumdalar.
SOYKIRIMI ULUSLARARASI KAMUOYU NASIL KARŞILADI?
7 Ekim 2023’te Hamas tarafından gerçekleştirilen Aksa Tufanı'nın ardından İsrail’in Gazze’ye başlattığı saldırılar, gün geçtikçe yeni ve korkutucu bir boyut kazandı. Tam 1 yıl geçti, bebekler, kadınlar, erkekler canice katledildi. Peki, Filistin’in uğradığı bu soykırım uluslararası kamuoyunda nasıl karşılandı? Dünya bu vahşeti durdurmak için ne yaptı?
DİPAM Başkanı Dr. Tolga Sakman değerlendirdi; ''Uluslararası kamuoyu öncelikle biraz konuya yabancıydı, biliyorsunuz özellikle batı medyası belli çerçevede kaldığı için bilgi belge görmekte çok zorlandı.''
SALDIRILARA VERİLEN TEPKİLERDE BİR DÖNÜM NOKTASI: 17 NİSAN 2024
İşte tam da bu noktada, sosyal medya devreye girdi. göz ardı edilmeye çalışılan görüntüler, İsrail’in Gazze’de yaptıkları, tüm dünya tarafından görünür hale geldi.
Sakman, ''Önce sokaklarda bazı protestolar yapıldı. Barış yanlıları, İsrail’in eylemlerine karşı olanlar ve silah üreticilerine karşı çıkanlar birleşti. Sokaklarda eylemler başladı. En önemli olay ise Amerika’da başlayan üniversite eylemleriydi; gençler, Filistin ve Gazze’nin yanında olduklarını ifade ettiler.'' ifadelerini kullandı.
İsrail saldırılarına verilen tepkilerde bir dönüm noktası oldu 17 Nisan 2024… Önce yüzlerce, ardından binlerce öğrenci bu soykırıma tepki gösterdi. Polis sert müdahalede bulunmaktan çekinmedi. Öğrenciler önce biber gazlarıyla, ardından coplarla, en sonunda ise tehditlerle defalarca durdurulmaya çalışıldı. Bir Amerikan askerinin İsrail Büyükelçiliği önünde kendini yakması bile, Amerika Birleşik Devletleri’nde göz ardı edildi, yetkililer sessiz kaldı.
ÜNİVERSİTELER “GAZZE’DEKİ KATLİAMI DURDURUN” SESLERİYLE YANKILANDI
Ve sonunda Filistin halkı için çıkan bu ses, kıta Avrupası'na sıçradı. Aynı Amerika Birleşik Devletleri’nde olduğu gibi, üniversiteler “Gazze’deki katliamı durdurun” sesleriyle yankılandı. Hükümetler İsrail’i desteklese de, silah yardımları durmasa da, sokaklar aynı fikirde değildi. İspanya da, Avrupa ülkeleri arasında İsrail’e en çok karşı çıkanlar arasında yerini aldı.
Tolga Sakman, ''Gazze’de neler olduğu, İsrail’in nasıl silahlar kullandığı biraz daha görünür hale geldikten sonra, özellikle batı toplumunda sesler yükselmeye başladı. Filistin’in devlet olarak tanınmasından tutun, İsrail’in şiddetinin kınanmasına kadar İspanya Başbakanı'nın Gazze sınırına kadar gidip bu şiddettin durulma çağrısı yapması gibi birçok konuda hükümetlere baskı yapıldı.'' dedi.
TÜRK HALKI İLK GÜNDEN BERİ GAZZE’YE DESTEĞİNİ ESİRGEMEDİ...
Dünyanın dört bir yanında Filistin’e destek sesleri yükseldi. Fakat bu soykırımın hemen yanı başında olan ülkeler, beklenenden daha sessiz kaldı.
Sakman, ''Türkiye, bu konuda en çok konuşan ve etki alanı geniş bir devlet olduğu için, burada söylenen her şeyin yankısı büyük oldu. Orta Doğu’da bazı devletler, Amerika’nın İsrail’i desteklemesine ses çıkarmazken, sokak eylemleri de sınırlı kaldı.'' şeklinde anlattı.
Fakat sokaklar ne kadar bağırsalar da, Amerika Birleşik Devletleri'nin desteği sayesinde bu saldırılar durdurulamadı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!
NASA'nın geleceği Musk'ın elinde mi? Uzmanların endişesi büyük: Sonunu getirebilir...
SON DAKİKA! Nükleer tehdit Avrupa'da bu maddeye talebi patlattı (Ukrayna'nın ABD ve İngiliz füzelerine karşılık Rusya’dan balistik füze!)
İzlanda'daki yanardağ 7. kez uyandı
Ukrayna'dan Rusya'ya kritik hamle: ATACMS ve Storm Shadow füzeleri kullanıldı