Son Dakika: Doğu Akdeniz’de tansiyon nasıl düşer? | Video
Türkiye ve Yunanistan arasındaki Doğu Akdeniz gerilimi nasıl çözülecek? Bloomberg’in baş yazısında, bu konu ele alındı. Daha önce de iki ülke arasında tansiyonun düşmesinde rol oynayan Almanya Başbakanı Merkel’in yine etkili olabileceği savunuldu.
Doğu Akdeniz’deki gelişmeler dünyanın gündeminde. Bloomberg'in internet sitesindeki başyazısında, Türkiye Yunanistan arasındaki gerilimde, "doğrudan askeri çatışma çıkması muhtemel" denildi. Almanya'nın tansiyonu düşürebilecek önemli bir aktör olabileceği yorumu yapıldı.
"Ankara ve Atina savaş dili kullanıyor" denilen yazıda, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in müzakereler için temel oluşturabileceği savunuldu. "adım atması fark yaratabilir." ifadesi yer aldı.
Yazıda, Kardak krizi hatırlatılarak, 1996'da da iki ülkenin savaşın eşiğine geldiği ve dönemin Amerikan Başkanı Clinton’ın devreye girerek Türk ve yunan liderleri tansiyonu düşürmeye ikna ettiği belirtildi. Ama şimdiki Başkan Trump'ın tutarsız tavırları nedeniyle bu etkiyi yaratamadığı vurgulandı. Ayrıca Türkiye’nin, Doğu Akdeniz’deki kaynaklardan yararlanmak isteyen mısır ve İsrail gibi diğer ülkeler tarafından izole edildiği savunuldu. Bu ülkelerin Yunanistan’ı desteklemesi nedeniyle, "Merkel’in daha fazla çaba göstermesi gerekiyor" denildi.
Fransa'nın Türkiye’ye ekonomik yaptırım çağrısı ve Amerika’nın Güney Kıbrıs’a uyguladığı 33 yıllık ambargoyu kaldırması da hatırlatıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tüm bu gelişmelere rağmen, korkup geri adım atmayacağı söylendi. Ancak Merkel’i dinleyebileceği savunuldu.
İki ülke için de büyük bir ticaret ortağı olan Almanya’nın, çözümü sağlayabileceği görüşüne yer verildi ."tarafların karşılık riskli adımları, işi zorlaştırsa da, çözüm bulmak imkansız değil." ifadeleri kullanıldı.
Yazıda "Türkiye’nin Doğu Akdeniz Gaz Forumu’na alınması da, bir çözüm önerisi olarak sunuldu. Forum, Doğu akdeniz'e kıyısı olan ülkelerin oluşturduğu gaz piyasası üzerinden, Avrupa’ya gaz ithal etmeyi amaçlanıyor. Güney Kıbrıs Rum yönetiminin dahil olduğu foruma, Türkiye girmemişti.
Bloomberg'e göre, Türkiye üye olursa, bölgedeki kaynakların paylaşılması ve anlaşmazlıkların çözülmesi kolaylaşabilir. Yunanistan ve Merkel’in diğer Avrupalı ortakları, geri adım atabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Melekler Şehri'nde son 40 yılın en büyük yıkımı! Binlerce ev küle döndü...
Son Dakika! Gazze’de 470 Gün Sonra Ateşkes Başlıyor
Milyarlarca dolar kazanıyordu... Esad'ın 'zehir' depoları ortaya çıktı!
Stratejik ortaklık anlaşması imzalandı: Putin ile Pezeşkiyan Moskova'da görüştü
Biden: İsrail, Filistin meselesini dikkate almadan kendi varlığını sürdüremez