hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dinmeyen Acı: Hocalı Soykırımının 29. Yıl dönümü | Özel Haber

    Bundan 29 yıl önce Dağlık Karabağ'daki Hocalı kenti Ermeni güçleri tarafından kuşatılmış, 613 Azerbaycan Türkü Ermenistan tarafından katledilmişti. 26 Şubat 1992'de yaşanan Hocalı Soykırımının bugün yıl dönümü. O acı tarihi, o gece yaşananları ekrana getireceğiz. CNN TÜRK ekibinden Fulya Öztürk ve Sercan Sever Azerbaycan’da Hocalı’nın tanıklarıyla konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyanın gözü önünde oldu her şey. 13 yaşında bir çocuğun derisini yüzerek kaç dakikada ölebileceğinin deneyini yaptılar. Masum insanları kurşuna dizdiler. Gözlerini kırpmadan 613 Azerbaycan Türk'ünü işkenceyle öldürdüler.

    KATİLİN ADI ERMENİSTAN'DI, MAZLUMUNSA AZERBAYCAN

    Bundan 29 yıl önce Dağlık Karabağ’daki Hocalı şehrinden Azerbaycanlıları çıkarmak isteyen Ermeni güçleri en iyi bildikleri şeyi yapıp insanları öldürüp soykırım yaptı.

    Canını kurtarmaya çalışanlarsa, kaçarken ya soğuktan ayak parmaklarını kaybetti ya da soğuktan öldü.

    26 Şubat 1992'de yaşanan soykırımın üzerinden 29 yıl geçti. Acılar taze... O acıların tanıkları hep o karanlığın içinde.

    Dağlık Karabağ’daki Hocalı şehrinde o dönem yaklaşık 7 bin kişi yaşıyordu. 3 nehrin kıyısında yer alan bölgedeki tek havalimanına sahip, stratejik konumuyla Karabağ’ın gözbebeği şehirlerindendi Hocalı.

    25 Şubat’ı 26‘sına bağlayan o gece tarihin en büyük insanlık dramının, katliamının adı oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ermeni güçleri, Dağlık Karabağ’daki Hocalı şehrinden Azerbaycanlıları göndermek için şehri, buz gibi bir salı gecesi yakıp yıkıp işkenceyle bebek çocuk dinlemeden soykırım yaptı.

    1. Karabağ şehidi, Ermeni askerleri tarafından öldürülen Azerbaycanlı kameraman Cengiz Mustafayev , meslektaşımız o dönem o acıları böyle kaydetmişti.

    1992 yılındaki Hocalı soykırımının tanıkları anlatacak. O dönemde ailesinden birini kaybetmeyen yok. Gözler yaşlı. O günleri hatırladıkça konuşmakta zorluk çekiyorlar. O dönem Hocalı'yı terk etmek zorunda kalanların çoğu Azerbaycan'ın Goranboy şehrine kaçtı. 1992 ‘den bu yana karanlıgın içindeler.

    SALMAN KASIMOV...

    Hocalı‘dan, Ermeni zulmünden ailesiyle kaçarken günlerce kar altında kaldı. O zaman 14 yaşındaydı, şimdi 43. Üzerinden 29 yıl geçsede o günleri anlatırken zorluk çekti. Gözleri hep doldu. Salman Kasımov'un şimdi hayattan tek bir isteği var...

    "1 gün ömrüm istiyor ki 1 gün orada olayım. 1 tek Hocalı görmek istiyorum."

    MELAHET ALİYEVA.

    Hocalı’dan, Ermeni zulmünden kaçarken 8 yaşındaki kızını ve eşini gözünün önünden vurdu Ermeni askerleri. Terlikle o karın altında Hocalı'dan nasıl zorluklarla terk ettiğini şöyle anlatıyor.

    Tarihin en büyük acılarından Hocalı Soykırım'ın şehitleri her yıl 26 Şubat'ta Azerbaycan Bakü de anılıyor. O anıt karanfillerle dolup taşıyor. Hocalı'nın intikamıysa Karabağ zaferiyle alındı. Azerbaycan hasret çektiği Dağlık Karabağ’a kavuştu. Acılar dinmese de Ermenistan karşısında bu zafer yüreklere su serpti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow