Cumhuriyetçilerin adayı Donal Trump kimdir?
ABD'nin 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'nin adayı bir kez daha Donald Trump. Peki, 78 yıllık hayatında pek çok farklı işe ve projeye imza atan Trump kimdir?
Donald Trump, 78 yıllık hayatında pek çok farklı işe ve projeye imza attı. Yönetici de oldu, emlakçı da. İnşaat da yaptı, televizyon programı da. Kitap da yazdı, siyasete de atıldı.
Emlakçı bir babanın oğlu olarak 1946 yılında New York'ta doğdu. Liseyi bitiremedi, askeri akademiye gitti. Hemen ardından babasının şirketinde çalışmaya başladı.
İlk büyük emlak işine 1973 yılında imza attı. New York'un tam ortasında 290 daireli ve 18 katlı bir gökdelen inşa etti. Daha ilk büyük inşaatında devletten vergi indirimi ve ucuz arsa almayı başardı. Bu konu yıllar sonra seçim kampanyasına bile malzeme olacaktı.
1975 yılında dev bir hamle yaptı. New York Merkez Garı'nın yanındaki harabe bir oteli 80 milyon dolara aldı ve o proje dev bir oteller zincirine dönüşecek, Trump markasının gayrimenkulde öne çıkmasını sağlayacaktı.
İnşaatlar inşaatları, oteller otelleri kovaladı. Trump, özellikle New York'ta bir emlak kralı olarak yükseliyordu. O yükseldikçe New York'un silueti de değişiyordu. Yaptığı hemen her binaya Trump adını verdi. New York'un gökdelenli siluetinde onun imzası var. Sadece 1983 yılında 45'er katlı 11 binayı diken Trump'tı.
Bir havayolu şirketi satın alarak ulaşıma da el attı. "Zengin Olmanızı İstiyoruz" adlı bir kitap yazdı, gençlere nasıl zengin olacaklarını anlattı. Televizyon programı da yaptı. Türkiye'de de "Çırak" adıyla televizyona uyarlanan "The Apprentice" adlı programda yarışmacılara para kazanmayı öğretti. Performansını beğenmediklerini kovdu. Birinci olana da kendi şirketlerinde iş verdi.
2016 Amerikan başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçilerin adayı oldu. Kampanyası için haftada 2 milyon dolar harcadı. Kampanyasının ilk gününden itibaren çok tartışıldı. Bazı açıklamaları ırkçı ve Müslüman karşıtı olarak değerlendirildi.
8 Kasım 2016'da yapılan seçimlerde Hillary Clinton'ı geride bırakarak Amerikan başkanlığı görevine seçilen Trump, 20 Ocak 2017'de yemin ederek görevine başladı. Trump’ın başkanlığına ülke içinde ve dışında aldığı beklenmedik kararlar damgasını vurdu. Söylem ve eylemleriyle ülkeyi iki kampa bölmekle suçlandı.
4 yıllık görev süresinin ardından Trump, 2020'de ikinci kez başkan olmak için Demokrat Parti’nin adayı Joe Biden'a karşı yarışa girdi. 3 Kasım'daki seçimleri 7 milyon oy farkla kaybetti. Ancak Trump ve taraftarları seçimin çalındığını iddia etti. Sonuçlara yapılan itirazlar günlerce sürdü.
ABD Kongresi, 6 Ocak 2021'de seçim sonuçlarını onaylamak için toplandığında yaşananlar Amerikan tarihine geçti. Kongre üyeleri toplanırken, seçim sonuçlarını kabul etmeyen Trump taraftarları binayı bastı. Güvenlik güçleri müdahale etti, baskın nedeniyle 6 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.
Beyaz Saray'dan ayrılmasının ardından Trump hakkında ardı ardına soruşturmalar açıldı. Hüküm giymiş ilk eski başkan olan Trump’a karşı dört ana iddianame var. Bunlar; Kongre baskını, Georgia seçim sonuçları, gizli belgeler ve sus payı iddiası. Sus payı davasını kaybetti ve ülke tarihinde hakim karşısına çıkıp suçlu bulunan ilk başkan oldu.
Trump, tüm bu süreçlerin ardından Kasım 2022'de tekrar başkan adayı olacağını açıkladı ve Cumhuriyetçi Parti'deki tüm rakiplerini geride bırakarak üçüncü kez aday oldu. Bu süreçte farklı yerlerde mitingler düzenleyen Trump, 13 Temmuz'da Pensilvanya'daki bir mitingi sırasında suikast girişimine uğradı. Ateş edilmeden saniyeler önce kafasını çeviren Trump, saldırıdan kulağından yaralanarak kurtuldu.
Saldırıdan üç gün sonra mitinglerine devam eden Trump, suikast girişiminin onu daha da güçlendirdiğini söyledi. Ardından 2024 başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin resmi adayı olduğunu duyurdu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ABD Başkanlık Seçimlerinde Kritik Salıncak Eyaletler: Salıncak Eyaletler Nedir?
ABD bugün sandığa gidiyor: Seçim sonuçları ne zaman, saat kaçta belli olur?
ABD son seçim anketi! Amerika seçimleri kaç gün sürüyor? Amerika seçim sistemi hakkında bilgiler!
İspanya'da sel felaketi: Siyasi tartışmalar başladı
ABD başkanını nasıl seçiyor? En fazla oyu alsa bile seçimi kaybedebilir: İşte sandık sisteminin işleyişi…