Cumhurbaşkanı Danışmanı Kılıç: “İsrail bu açıklamalarıyla çok ileri gidiyor”
Türkiye, dünya genelinde Gazze'de ateşkes çağrısında bulunan birçok hükümetten biri. Ayrıca İsrail'i de Türkiye'deki Hamas üyelerini hedef alması halinde ciddi sonuçlar olacağına dair uyaran ülke. CNN International, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Üst Dış Politika ve Güvenlik Danışmanı ile İsrail-Hamas arasındaki çatışmalar hakkında konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başdanışmanı Çağatay Kılıç,CNN International'ın sorularını yanıtladı. Scott Mclean, Kılıç'a İsrail'in Hamas'a yönelik Türkiye'de suikast planlarını sordu.
Kılıç, “Yani, bence ne anlama geldiği oldukça açık. Yani Cumhurbaşkanım çok açık bir şekilde ifade etti ki, İsrail de dahil olmak üzere herhangi bir üçüncü ülkenin, istihbarat servislerinin veya herhangi bir devlet kurumunun, ev sahibi ülkenin herhangi bir izni veya onayı olmadan yürüttüğü herhangi bir faaliyet, bu durumda Türkiye'nin karşılayacağı bir durumdur. Ciddi sonuçları olabilir ve siyasi sonuçları olabilir, ekonomik sonuçları olabilir. Ayrıca bazı endüstriyel sorunlarla olan ilişkilerimizle ilgili sonuçlar da olabilir. Demek istediğim, İsrail tarafından söylenenlerin, aslında başka ülkelerdeki insanlara suikast düzenleyecekleri yönündeki söyledikleri oldukça ileri gidiyor. Demek istediğim, bu temelde yapılamaz ve hiçbir koşulda kabul edilemez. Bu yüzden sorunun ne yapıp yapmayacağımız değil. Sorulması gereken soru, İsrail'in neden herhangi bir şekilde böyle bir şeye atıfta bulunduğu ve durdurulması ve bu şeye atıfta bulunmaktan kaçınması gerektiğidir” ifadelerini kullandı.
Hamas liderlerinden İsmail Haniye'nin 7 Ekim'de Türkiye'de olup olmadığı da soruldu. “Onun dünyanın neresinde olduğunun tam olarak farkında değilim. O yüzden bu konuda cevap veremem. Olabilir.”
Çağatay Kılıç geçmişte İsrail'in Türkiye'den Hamas’la görüşmesini isteğinin de altını çizdi. “Dediğim gibi bugün yaşananlar ışığında konuyu konuşuyoruz. Ancak gerçek şu ki, örneğin geçmişte bizzat İsrail hükümeti bizden ve 10 yıldan fazla bir süre öncesinden bahsediyor, Hamas'la birlikte çalışarak onlarla birlikte çalışmamızı istemişti. Kayıtlarımızdan gördüğümüz kadarıyla eski başbakanlardan bile Netanyahu bile devlet kayıtlarında Hamas'la temasa geçilmesini talep etmişti. Yani biz barışı sağlamaya çalışıyorduk ve hâlâ da çalışıyoruz ve bunu başarmak için ne gerekiyorsa yapıyoruz.”
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Trump yönetiminin Orta Doğu politikası ne olacak? Ulusal Güvenlik Danışmanı adayı Waltz: ABD askerleri Suriye'de olmamalı! Bu 3 başlık takip edilecek...
Slovakya Başbakanı Fico, Rusya Devlet Başkanı Putin'le gaz sevkiyatını görüştü
Netanyahu, "dünya düzeni için bir tehdit" diyerek yeni hedefini duyurdu: Şiddetli bir harekat başlatacağız!
DSÖ'den Gazze için 'endişe verici' açıklama: Hayatları tehlike altında
Hamaney'den dikkat çeken açıklama: İran'ın vekil güce ihtiyacı yok