hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CNN TÜRK Washington Temsilcisi Yunus Paksoy detayları anlattı: ABD’den İsrail ve Ukrayna’ya 87 milyar dolarlık yardım!

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    İsrail’e 26,4 milyar dolarlık yardımı da içeren, 95,3 milyar dolarlık dış yardım paketi bugün ABD Temsilciler Meclisi’nde yapılan oylamayla kabul edildi. Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a yardım yapılacak. Aynı zamanda TikTok’un yasaklanması ve Rusların el konulan mal varlıklarının satılarak Ukrayna’ya yardım edilmesi gibi çeşitli yasa tasarıları oylandı. Detayları CNN TÜRK Washington Temsilcisi Yunus Paksoy aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD, Gazze Şeridi’ne yönelik bombardımanına devam eden ve savunmasız sivilleri katleden İsrail’e yardımlarını sürdürüyor. Temsilciler Meclisi’nde bugün yapılan oylamada, İsrail, Ukrayna ve Tayvan’a yapılacak yardımları içeren 95,3 milyar dolarlık dış yardım paketi kabul edildi. İsrail’e yapılacak 26,4 milyar dolarlık yardım 58 oya karşı 366 oyla, Ukrayna’ya yapılacak 60,8 milyar dolarlık yardım 112 oya karşı 311 oyla ve Tayvan’a yapılacak 8,1 milyar dolarlık yardım ise, 34 oya karşı 385 oyla meclisten geçti. Yasa tasarısı, Senato'daki oylamanın ardından Biden'ın onayına sunulacak.

    CNN TÜRK Washington Temsilcisi Yunus Paksoy detayları şu ifadelerle aktardı;

    Bugün öğleden sonra ABD kongresinde çok önemli çeşitli yasa tasarılarının oylamaları yapıldı.

    Bunların içerisinde Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a yardım var. Aynı zamanda TikTok’un yasaklanması ve Rusların el konulan mal varlıklarının satılarak Ukrayna’ya yardım edilmesi gibi çeşitli yasa tasarıları oylandı. Bu tasarıların hepsi kabul edildi ve Senato’ya tek bir paket olarak gidecek. Bütün dünyada tepkiler geldi. Beyaza Saray, Kremlin, İsrail, İngiliz Hükümetinden ve Ukrayna hükümetinden mesajlar yağdı.

    ABD Başkanı Joe Biden, “Bugün Temsilciler Heyetinin her iki partinin yerine ulusal güvenlik çıkarlarımızı ilerletmek ve Amerikan liderlerinin dünya sahnesindeki gücü hakkında açık bir mesaj göndermek için oyunu kullandı. Bu kritik dönüm noktasında tarihin çağrısına yanıt vermek için bir araya geldiler ve Benim aylardır güvence altına almak için mücadele ettiğim acilen ihtiyaç duyulan ulusal güvenlik yasalarını kabul ettiler bu İsrail’in İran’ın benzeri görülmemiş saldırılarıyla karşı karşıya olduğu ve Ukrayna’nın sürekli bombardıman altında olduğu ciddi bir aciliyet anında geldi. Hemen bunu Senato’ya gönderin. Senato’da bunu bana gönderirse imzalayacağım” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail’e 26 milyar dolarlık bir yardım gönderilmesi öngörülüyor. Netanyahu ise “ABD kongresi İsrail’e her iki partinin de güçlü desteğini gösteren ve Batı medeniyetini savunan, çok takdir ettiğimiz bir yardım yasasını ezici bir çoğunlukla kabul etti. Teşekkürler dostlar, teşekkürler Amerika” dedi.

    Ukrayna 61 milyar dolarlık yardım alacak. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, “Uzun zamandır uğruna mücadele ettiğimiz ABD yardım paketine ilişkin beklenen kararı bugün aldık ve bu çok anlamlı bir şey. Ön saflardaki, cephelerdeki savaşçılarımız, Rus teröründen mustarip şehirlerimiz ve köylerimiz bu yardımı hissedecek. ABD Temsilciler Meclisi bu konuyu bugün oyladı. Paketimize destek veren herkese teşekkür ediyorum. Bu Ukraynalı hayatların korunmasına yönelik bir çözümdür. Ben bizzat Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson’a ve bizim Ukrayna ile yaptığımız gibi Rus kötülüğünün kazanmasına izin vermeyen tüm Amerikalı kalplere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İngiliz Hükümeti tarafından bir cevap geldi. İngiliz Dışişleri Bakanı David Cameron, “ABD Temsilciler Meclisi’nin Ukrayna’ya 60 milyar dolarlık fon desteği ileriye doğru atılmış hayati bir adımdır. Eğer Putin Batı’nın Ukrayna’yı destekleme kararından şüphe duyuyorsa bu oylamanın kabul edilmesi bizim kolektif irademizi sarsılmadığı anlamına gelmektedir. Bu destek ile Ukrayna kazanabilir ve kazanacaktır” dedi.

    Kremlin’den bir cevap geldi. Rusya Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Dimitri Peskov, “Ukrayna’ya yardım sağlama kararı beklenen ve öngörülebilir bir karardı. Kiev rejimi daha fazla Ukraynalıyı öldürerek, ABD’yi zengin edecek, Ukrayna’yı daha fazla mahvedecek” ifadelerini kullandı.

    ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson çarpıcı bir açıklama yaptı ve “Yurtdışındaki çatışmalara kendi çocuklarımızı göndermektense, kurşun göndermeyi tercih ederiz” sözlerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow