CNN TÜRK savaşın sürdüğü Ukrayna'da: Savaşın simgesi köprü aynı duruyor
Ukrayna'da savaşın 2. yılı geride kalmak üzere. CNN TÜRK ekibinden Samet Güner ve Kameraman Caner Emre Kınacı, savaşı ilk günlerinde yüzlerce sivilin kaçtığı anlara sahne olan Irpin Köprüsü'ne gitti. Aradan geçen 2 yıla rağmen köprü o günkü haliyle duruyordu.
YÜZLERCE UKRAYNALI İLK GÜNLERDEN BURADAN KAÇMIŞTI
(2 YIL ÖNCE) İşte bu tahta yol... Çocuğu, genci yaşlısı, yürüyemeyen yaşlılar işte bu tahtalar üzerinden geçtiler. Buradan yürürken arkada büyük patlamalar yaşanıyordu. Ordu savaşıyordu, Rus ordusu hava saldırısı düzenliyordu. Onlar hayatlarını kurtarabilmek için bu ince tahta yoldan geçtiler ve Kiev'e giderek güvenli bir yer bulmaya çalıştılar.
Ukrayna'nın başkenti Kiev'in kuzeyinde bulunan Irpin, 2 yıl önce savaşın ilk günlerinde İkinci Dünya Savaşı'nı andıran bu görüntülere sahne olmuştu. Rus saldırılarından kaçan yüzlerce Ukraynalı sivil, yıkılan bu köprüden geçmişti.
SAVAŞIN 2. YILI GERİDE KALIRKEN CNN TÜRK BÖLGEDE
2022'de CNN TÜRK ekibinden Samet Güner ve Caner Emre Kınacı oradaydı. CNN TÜRK ekibi şimdi 2 yıl sonra aynı köprüye gitti.
"O görüntüleri çektiğimiz yerdeyiz, yine Caner Emre Kınacı'yla. Hemen Irpin Köprüsü burası. O tarihte, geride kalan 2 yıl içerisinde arka tarafta Irpin'i görüyorsunuz. Bombalar patlarken, Irpinliler oradan kaçarak, yıkılmış olan Irpin Köprüsü'nden geçip hayata tutunmaya çalışmışlardı. Şimdi Irpin köprüsünün yanına bir yeni köprü yapıldı ama o yıkılan Irpin Köprüsü hiç bir şekilde gördüğünüz gibi dokunulmadı. Savaşın belki simge noktalarından biri burası Irpin Köprüsü'dür. Yıkılmış bir minibüs var. Minibüsün yanında tahtalar hala duruyor. İşte o incecik tahtalardan genci yaşlısı, çocuğu hepsi o tahtalardan geçip hayata tutundular. Bombalardan, bombardımandan, ölümden kaçtılar. Bu köprü simgesel olarak ellenmedi, dokunulmadı. Olduğu gibi bırakıldı. Şunu da hatırlatalım bu köprüyü Rus saldırısı yıkmadı. Bu köprüyü Ukraynalılar, Ruslar Irpin'e yaklaştığı için geçemesinler. Kiev'e gelemesinler diye bu köprüyü yıkmışlardı."
GERİDE KALAN 2 YILDA HAYAT NORMALE DÖNDÜ MÜ?
Savaşı ilk zamanlarına dair simge olan Irpin Köprüsü o günkü haliyle duruyor, peki ya yaşam? Irpin'de yaşam değişti mi?
"Ukraynalılarla konuştuğumuzda, 'Evet, yanda yapılmış yeni bir köprü var. Burada yıkılmış bir Irpin Köprüsü var. Hayat normale dönmeye çalışıyor, döndürmeye çalışıyoruz. Fakat o kadar kolay değil' diyorlar. Benim burada tanıştığım insanlar da vardı, onlara da yazdım neredesiniz diye. Bir çoğu Polonya'ya yada Avrupa ülkelerine gitmişler. Dedim hayat burada normale dönmüş gibi. 'Dediler ki Normale dönmüş değil. Yaşadığımız stres... Orada iş bulamıyoruz. Yani hayat hala normal değil. Hala gelişmeler devam ediyor.' Kiev çevresinden bahsediyorum, ülkenin kuzeybatısında bir sıkıntı olmadığını söyleyelim. Tabi savaşın gidişatı da var. Çok büyük bir cephe hattı var Ukrayna ile Rusya arasında. Doğu bölgelerde Rusya'nın orada işgal ettiği noktalar var."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Almanya'daki Noel Pazarı Saldırganının Profili Ezber Bozdu
'Battaniyeli kaplanlar' geri gönderildi: Rejimin çöküşü sırasında Irak’a kaçan Esad'ın askerleri iade edildi
“Gölge Başkan” Elon Musk! Bütçe krizinde tartışmalar alevlendi: “Yetkinin kimde olduğu belli”
Esad'ın son günlerinde o detay ortaya çıktı! Yanına sadece iki ismi almış
Son dakika haberi: Putin 76 soruya yanıt verdi: Suriye-Ukrayna ve İsrail için dikkat çeken açıklamalar