CNN TÜRK Irak'ın kuzeyinde
Irak'ın kuzeyinde Hakurk'ta bir süredir terörle mücadele faaliyetleri devam ediyor. Hakurk önemli, çünkü teröristlerin Kandil'den Türkiye'ye yapılan saldırılardaki geçiş güzergahında bulunuyor. Bu nedenle de "Kandil'in Kapısı" olarak adlandırılıyor. CNN TÜRK Muhabiri Ahmet Türkeş ve kameraman Melih Baytürk, Hakurk'a gitti. Bölgedeki en kritik noktalardan biri olan Koç Tepe Üs Bölgesi'nde terörle mücadele faaliyetlerini izledi.
"KANDİL'İN KAPISI" HAKURK'TA TERÖRLE MÜCADELE
Yılan gibi kıvrılan yollar, binlerce metre yükseklikteki dağlar ve birkaç kilometrede değişen iklim koşulları... Burası Irak'ın kuzeyi Hakurk. Yurt içinde terörün bitmesi için gösterilen kararlılığın başladığı yerlerden yalnızca biri. CNN TÜRK ekibi, bu zorlu coğrafyada Türkiye'nin en stratejik üs bölgelerinden biri olan Koç Tepe Üs Bölgesi'ne gitti. Irak'ın kuzeyindeki terörle mücadele faaliyetlerini yerinde izledi.
TERÖR ÖRGÜTÜNÜN SÖZDE MAHKEMELERİ YOK EDİLDİ
Hakurk'ta bulunan 1064 rakımlı Koç Tepe Üs Bölgesi'nde terör örgütü PKK'nın sözde yargılamalarının yaptığı mahkemeler bulunuyordu. Ancak kararlılık operasyonu ile bölge terörden temizlendi. Bir zamanlar teröristlerin bulunduğu alanda, Kuzey Irak'ta teröre darbe vuran Mehmetçiğin kullandığı bir üs bölgesi kuruldu.
KOÇTEPE ÜS BÖLGESİ HAKURK'UN KALBİNE KURULDU
Türkiye'nin terör örgütüne karşı savunması artık yurt dışında başlıyor. Irak'ın kuzeyinde Türkiye'yi koruyan pek çok üs bulunuyor. Koç Tepe Üs Bölgesi de Hakurk'taki diğer üs bölgelerinin güvenliğini sağlıyor. Ancak Mehmetçik sadece teröristlerle değil başka zorluklarla da mücadele ediyor.
ADINI 2018'DE ŞEHİT DÜŞEN SERCAN KOÇ'TAN ALIYOR
Irak'ın kuzeyindeki her üs bölgesi, kullanılan her silah sistemi veya araç, adını bir şehitten alıyor. Koç Tepe Üs Bölgesi için de aynı durum geçerli. Piyade Uzman Çavuş Sercan Koç, 2018'de Hakurk derinliklerinde şehit düştü. İsmi de Koç Tepe Üs Bölgesi'ne verildi. Üs bölgesi her türlü saldırıya, tacize ve tehlikeye özel olarak dizayn edildi. Havan, obüs, bomba atar gibi güçlü silah sistemleriyle donatıldı. Üs bölgesinin etrafındaki dağlarda, tepelerde, yamaçlarda tespit edilen olası tehdit unsurlarına, teröristlere karşı üs bölgesindeki havanla da atış yapılabiliyor.
TERÖRİSTLER HAKURK'TA HAVAN VE OBÜSLERLE VURULUYOR
Suriye'de fırtınalar estiren Fırtına Obüsleri, Irak'ın kuzeyinde Hakurk'taki üs bölgesinde de görevde. 40 km menzildeki bu sistemler Hakurk'taki terör mevzilerini imha ediyor.
ASKERİN EN BÜYÜK YARDIMCISI: İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI
Askeri üs bölgesinin etrafındaki keşif gözetleme faaliyetleri kesintisiz devam etmek zorunda. Özellikle de bu küçük drone sistemleri. Tek bir erin kullanabildiği bu sistemler, üs bölgesinin etrafındaki terör tehditlerini tespit ediyor. Ayrıca askerin geçiş güzergahındaki olası tehditlere karşı da tedbir alınmasını sağlıyor.
KOMANDOLARIN HAKURK'TA ADIM ATMADIĞI YER YOK
Irak'ın kuzeyinde her ne kadar çok sayıda üs bölgesi olsa da Türk askeri bölgede oldukça hareketli. Özellikle de üs bölgesinde görülmeyen arazi kısımlarına komando timleri giderek, bölgedeki olası tehditleri tespit ediyor ve etkisiz hale getiriyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Hamaney'den dikkat çeken açıklama: İran'ın vekil güce ihtiyacı yok
SON DAKİKA! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şam'da Ahmed eş-Şera ile bir araya geldi
ABD, HTŞ lideri Colani'nin Başına Koyduğu '10 Milyon Dolar' Ödülü Kaldırdı
SON DAKİKA! Almanya'daki Noel Pazarı Saldırganının Profili Ezber Bozdu
'Battaniyeli kaplanlar' geri gönderildi: Rejimin çöküşü sırasında Irak’a kaçan Esad'ın askerleri iade edildi