CNN TÜRK ekibi terörden temizlenen Afrin'de son durumu görüntüledi
Irak'ın kuzeyine bir harekat planlanırken, gelin kameralarımızı Suriye'nin kuzeyine çevirelim. Zeytindalı Harekatı'nın 7'nci yıldönümü. Bu harekat ile birlikte bölge halkı Afrin'de rahat bir nefes aldı. CNN TÜRK ekibinden Hasret Kaya ve Kameraman Doğukan Yıldırım, hem Afrindeki son durumu görüntüledi hem de sıcak temas noktalarındaki üs bölgelerinde nasıl bir mücadelenin verildiğini yerinde izledi. İşte CNN TÜRK'e özel o görüntüler...
20 ocak 2018. Türk Silahlı Kuvvetleri harekat için düğmeye bastı. Amaç Türkiye'nin güneyinde oluşturulmak istenen terör koridorunu parçalamak, bölücü terör örgütü PKK/PYD ve DEAŞ'ı bölgeden temizleyerek güvenliği sağlamaktı. Terör devleti hayali ile bölgede yığınak yaparak 10 bine yakın teröristi bölgeye yerleştiren örgüt, harekat başladığında da saldırıları sürdürdü. Ama Mehmetçiğin arkasında koca bir milletin duası vardı. Vatandaşlar büyük bir destekle uğurladı askerini.
Harekat başladığında da saldırıları sürdüren örgüt, sınır hattındaki illerimizde sivilleri hedef aldı. Bu saldırıları gerçekleştirdiği noktalardan biri Burseya Dağı'ydı. Öncüpınar'ın hemen yanı başında, 5 kilometre uzaklıktaki bu dağ, beton tünellerle çevrili bir terör kalesiydi.
Harekatın 9'uncu gününde Burseya'da hem havadan hem karadan hedefler vuruldu. Kahraman komandolar o tünellere girdi. Sınırımızdaki iller rahat bir nefes aldı. Çünkü terörle mücadele sınırın ötesinde büyük bir kararlılıkla başlamıştı.
Fırat Kalkanı Harekatı'nda şehit olan 72 kahraman anısına 72 savaş uçağının hava taarruzuyla başlayan Zeytindalı Harekatı tam 57 gün sürdü. Betondan inşa edilen terör yuvalarına tek tek girildi. Bölgede huzuru bozan 6 binden fazla terörist öldürüldü. 57'nci gün ise Afrin'de Mehmetçiğin sesi, örgütün sözde yönetim binasında yankılandı.
O tarihi anlar, harekatın unutulmaz görüntülerinden biri oldu. Şimdi bu bina, Hatay Valiliği tarafından insani yardım koordinasyon merkezi olarak hizmet veriyor.
Harekat ile adım adım ilerleyen Mehmetçik, çok sayıda köy ve yerleşim yerini de terörden arındırdı. Bölgede mayın ve EYP temizliği yapılarak insani yardım sağlandı. Alt yapıyı destekleme faaliyetleri hızla başladı. Türk askeri ilerledikçe bir bir üs bölgesi kurdu. Sızma girişimlerine karşı bu kaleler yerli ve milli teknolojilerle desteklendi. Hiç biri kolay olmadı elbet. CNN TÜRK ekibi olarak sınırın ötesindeki son durumu, harekatın 7'nci yıldönümünde sıcak temasın yaşandığı o noktalara, Tel Rıfat'taki terör hedeflerinin yanı başına gittik.
Metrelerce uzunluğundaki bu kule, bir gözetleme sistemi aslında. Mehmetçik kilometrelerce ötesinde keşif ve gözetleme yapıyor. Bu sistem sayesinde Tel Rıfat hattındaki bütün üs bölgelerinde bu kurulmuş durumda.
Üs bölgesindeki mevzilerden bir tanesine giriyoruz. Burası terör örgütünün bulunduğu mevzilere çok yakın bir nokta, sıcak temas hattı. Harekat merkezinde biliyoruz ki çok sayıda kameralarla izleme yapılıyor ama bu izleme aynı zamanda bu mevzilerde de yapılıyor, görüntülü izleme. Hemen zeytin tarlalarının arka tarafı, kilometrelerce ötesi. Kuş uçuşu baktığınız zaman. Terör örgütünün yuvalandığı noktalar ve Mehmetçiğin eli her an tetikte.
Ve işte üs bölgesinin kalbi... Sıcak temas noktalarından bir tanesindeyiz. Geldiğimiz üs bölgesindeki harekat merkezi burası ve çok sayıda kamera ile birlikte o temas noktaları 7/24 aralıksız izleniyor.
Yaşam alanları ve yemekhanelerin her biri, acil bir durumda mevzilere giden tünellere açılıyor. Acil durum sirenini duyan Mehmetçik, saniyeler içinde karşılık vermeye hazır hale geliyor.
Korunaklı irtibat tünelindeyiz. Üs bölgesinde emniyetli ulaşımı, hareket alanının kolaylaşmasını sağlıyor bu tüneller ve aynı zamanda üs bölgesinin altında bir örümcek ağını andırıyor.
Mehmetçiğin beklediği noktalardan biri de havan bekleme mevzileri. Burada atış talimatı verildiği an hızla bu yer altı tünellerinden Mehmetçik havan atacakları noktaya ilerliyor.
Bulunduğumuz hat üzerinde zaman zaman önleyici atışlarda yapılıyor. O atışlardan bir tanesi yapılacak. Arkamda gördüğünüz tank menziline baktığımız zaman, 9 kilometreye kadar uzanıyor.
Memleketlerini ailelerini geride bırakıp sınırın ötesinde canı pahasına görev yapan Mehmetçik, gözünü ufuktan hiç ayırmıyor. Sızma girişimlerine karşı eller tetikte. Terör mevzileri çıplak gözle dahi görülecek kadar yakın. Günler geceleri kovalıyor, görev başındaki isimler çehreler belki değişiyor ama mücadele aynı azimle devam ediyor. Gece saatlerinde de komando kolu araziye pusu dinleme görevi için çıkıyor.
Bölgedeki kritik bir başka üsse geçiyoruz. Şu anda bulunduğumuz nokta üst bölgesinin beyni aslında. Buradan kilometrelerce ötesi. Keşif gözetleme vasıtalarıyla birlikte izleniyor. Eğer bir terör unsuru tespit edilirse nokta atışı ile bulunuyor.
Ateş destek vasıtaları gece saatlerinde de durmuyor. Fırtına obüslerini görüyorsunuz. Obüsler 40 kilometre öteye kadar atış yapabiliyor. Ağır silahlarla donatılan mevzilerde asker korkusuzca nöbette. Üs bölgesinde berberden sağlık hizmetine ve onların kondisyonunu sağlaması için spor alanları dahi düşünülmüş.
Üs bölgesinden ayrılıp biraz daha ilçe merkezine doğru yöneliyoruz. Afrinliler terörden arındırılan ilçede daha huzurlu. 230 bin nüfuslu ilçede 7 yılda neler değişti diye şöyle bir çarşıyı da gezip baktık. Esnaf daha güvenli bir ortamın hakim olduğunu söylüyor. Çarşı pazar hareketli. Bölgede gönüllü geri dönüşler içinde Türkiye farklı projelere imza atıyor.
Gördüğünüz görüntü Zeytindalı Harekatı ile birlikte bölgenin ne kadar değiştiğinin özeti aslında. Bir taraftan kadınlar burada tarım yapıyor güven içerisinde, diğer tarafta hemen yanı başında Türk askerinin konuşlandığı askeri üs var.
911 kilometrelik Suriye sınırında artık terör sınırın ötesine hapsedilmiş durumda. Kararlı operasyonlarda devam edecek. Sadece Kuzey Suriye'de değil, Irak'ın kuzeyinde de teröristler sınıra yaklaştırılmıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!
NASA'nın geleceği Musk'ın elinde mi? Uzmanların endişesi büyük: Sonunu getirebilir...
SON DAKİKA! Nükleer tehdit Avrupa'da bu maddeye talebi patlattı (Ukrayna'nın ABD ve İngiliz füzelerine karşılık Rusya’dan balistik füze!)
İzlanda'daki yanardağ 7. kez uyandı
Ukrayna'dan Rusya'ya kritik hamle: ATACMS ve Storm Shadow füzeleri kullanıldı