CNN International Gazze'ye girdi
CNN International Muhabiri Clarissa Ward, 7 Ekim'de çatışmaların başlamasından sonra Gazze'ye giren ilk yabancı gazetecilerden oldu. Bölgede kurulan Birleşik Arap Emirlikleri sahra hastanesini görüntüledi. İsrail'in milyonlarca Gazzeliye yaşattığı acıyı bir kez daha gözler önüne serdi.
İsrail'in ateşkes öncesi "güvenli" dediği, ateşkes sonrası çocukların, kadınların, sivillerin katledildiği Gazze'nin güneyi burası. Gıda, yakıt, elektrik ve ilacın ulaşmadığı, "insani krizin" değil, "insanlık krizinin" en acı yüzünü gösterdiği yer.
CNN International Muhabiri Clarissa Ward, Birleşik Arap Emirlikleri'nin sahra hastanesini görüntülemek için yola çıktı, Gazze Şeridi'nde yaşanan trajedinin küçük bir parçasını kayda aldı.
İsrail ve Mısır'ın uluslararası gazetecilerin ulaşımını engellediği Gazze Şeridi'nde bu kararın sebebi gözler önünde. Yerle bir edilmiş mahalleler, sokaklarda yaşayan Gazzeliler, İsrail'in dünyadan saklamak istediği vahşetin yalnızca küçük bir parçası.
İsrail ordusu yoğun bombardımanını sürdürürken, Gazzeliler sokaklarda hayatlarına devam etmeye çalışıyor. Fırınların önünde sıraya giriyor, çaresizce günlerini geçiriyor.
Birleşik Arap Emirlikleri'nin kurduğu sahra hastanesine yaklaşan CNN International Muhabiri Clarissa Ward, bölgenin gerçekleriyle karşılaşıyor. Ancak hastanede çalışan doktorların alışmadığı bir şey var. Tedavi ettikleri çocuk sayısı.
Birleşmiş Milletler'in yayımladığı sayılara göre Gazze Şeridi'nde İsrail saldırıları sonucu hayatını kaybedenlerin üçte ikisi çocuk ve kadın.
Hayatta kaldığı için şanslı sayılabilecek çocuklardan biri de Cinan. Daha sekiz yaşındaki Cinan, İsrail ordusunun evlerini bombalaması sonucunda ailesinden kimseyi kaybetmedi. Ancak uyluk kemiği kırıldı.
Hastanede görev alan doktorlar, gözyaşlarını tutmanın ne kadar zor olduğunu anlattı. Yaşananlar herkesin insanlığa olan inancını sorgulatıyor. Clarissa Ward, Cinan'la konuşmasından saniyeler sonra kötü bir haber daha alıyor. Hastaneye girerken duydukları patlamada yaralananlar, bulundukları sahra hastanesine sevk ediliyor.
Bir yetişkin ve 13 yaşındaki bir çocuk sedye üzerinde, bacaklarını kaybetmiş şekilde hastaneye varıyor. Doktor, yaralanmış Gazzelilerin isimlerini soruyor. Sağlık çalışanlarının uzattığı kanlar içindeki notlarda turnikenin o an bulabildikleri sargılarla yapıldığı yazıyor.
Sahra hastanesinin açıldıktan sonra geçen iki haftada 150 yatağın 130'u çoktan dolmuş durumda. Çevredeki hastaneler ise kapasitelerinin çok üzerinde çalışıyor.
Hastanedeki her bir yatak, kalpleri acıyla kıvrandıran farklı bir hikayeye sahip. Daha iki yaşında bile olmayan Emir, ailesinin nerede olduğundan habersiz. Küçük Emir yaşanan felaketin büyüklüğünü kavrayabilecek yaşta değil.
Ancak 20 yaşındaki Lama oldukça farkında. Sadece 10 hafta önce mühendislik eğitimi aldığı üniversitede yaşamına devam ediyordu. Kardeşinin düğününe hazırlanan Lama'nın hayatı bir anda değişti.
İsrail ordusu, güvende olacaklarını söylediği için evlerini terk edip Gazze'nin güneyine doğru ilerlediler. Ancak ansızın sığındıkları yeri vuran bir bomba, Lama'nın bir bacağını kaybetmesine yol açtı.
Dünya ülkeleri İsrail'i kınamak haricinde harekete geçmiyor. Gazzelilerin yardım çığlıklarına kimse yanıt vermiyor.