hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çin'den Japonya'ya nükleer atık tepkisi

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Japonya, Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki atık suyu Pasifik Okyanusu'na dökmeyi planlıyor. Uluslararası Atom Enerji Kurumu'nun da onayladığı plana, aralarında Çin ve Güney Kore'nin de bulunduğu ülkeler ve balıkçılar itiraz etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Japonya, 2011 yılında yaşanan tsunamide zarar gören Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki atık suları, Pasifik Okyanusu’na dökmeye hazırlanıyor. Uluslararası Atom Enerji Kurumu'nun hazırladığı raporda nükleer atığın dökülmesinin güvenli olduğu söylenirken, Çin'den itiraz geldi.

    2024'ün başında depolama kapasitelerinin dolacağını açıklayan Japon yetkililer, atık suları Pasifik Okyanusu’na dökmeye karar verdi. Atık suyun içindeki radyoaktif elementlerin hepsi dökülmeden önce uluslararası standartlara uygun bir şekilde filtrelenecek. Ancak aralarında Çin, Güney Kore, Pasifik ülkeleri ve yerel balıkçı organizasyonları plana itiraz etti.

    Çinden Japonyaya nükleer atık tepkisi

    Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Venbin, Japonya'nın plandan geri dönmesini istedi. “Fukuşima'daki nükleer atığın dökülmesi uluslararası bir konudur. Burada belirsizliklere ve hataya yer olamaz. Çin'in Japonya'dan talebi, bilim ve gerçekleri dikkate alarak UAEA'nin raporunu kalkan olarak kullanmadan dökümden vazgeçmesidir.”

    Çinden Japonyaya nükleer atık tepkisi

    Uluslararası Atom Enerji Kurumu Genel Direktörü Rafael Grossi eleştirilere yanıt verdi. Nükleer santrali gezdikten sonra açıklama yapan Grossi, gördüklerinin tatminkar olduğunu söyledi. “Net olan şey Uluslararası Atom Enerji Kurumu'nun tek bir görevi olduğu. Bu da nükleer güvenliği sağlamak. Taraf tutmuyoruz. Tarafımız, nükleer güvenliğin tarafıdır. Ne söylenmesi gerekiyorsa söyleriz. Ortada bir sorun varsa, söyleriz.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow