Cesur kadınlar ödülünde Türk bayrağı
Taliban'ın ilk iktidar döneminde Afganistan’da doğup büyüyen ve liseyi yasadışı okuyan Doktor Zakira Hikmet, Amerikan Dışişleri Bakanlığı tarafından cesur kadınlar ödülüne layık görüldü. Türkiye'de yaşayan Hikmet, ödül fotoğrafını Afganistan değil, Türkiye bayrağı önünde çektirmek istedi. Beyaz Sarayı şaşırtan kararının nedenini Elif Zeynep Özipekçi ile CNN TÜRK'e anlattı.
Doktor Zakira Hikmet:
Ben Taliban’ın ilk döneminde 6. sınıftaydım, gelir gelmez hemen bir yasa getirildi. O yasadan dolayı kız çocuklar 6. sınıftan itibaren ilkokula gidemezdi. Biz de ailemin ve öğretmenlerimin yardımıyla gizli şekilde evde eğitimlerimize devam ettik ama bu da çok tehlikeli eğer oradaki yetkililer bilseydi hem ailemi hem beni hem diğer arkadaşlarımı öldürürdü. Çünkü yasadışı bir şey yapıyorduk.
ABD'den iki yıllık uçak bölümünde burs aldım, Hindistan’dan 4 yıllık burs aldım. Sonra Türkiye bursu geldi. Türkiye bursunun da sınavlarına katıldım. Farklı 3 tane sınavı vardı. Kazandım ve Afganistan'dan Türkiye'ye geldim. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesini kazandım. Kazandıktan sonra dönem 1'deyken okul hayatımın yanında diğer mülteci gruplara da yardım eli uzattım. Çünkü onların çok ciddi sıkıntıları vardı. Özellikle dil bariyerinden dolayı ben de onlara destek vermek için telefonda ya da bazen hastanelere gidip tercümanlık yapıyordum. Okul hayatım bir yandan devam ederken ben Afgan mülteciler dayanışma ve yardımlaşma derneğini kurdum 2009 yılında ve 14 yıldır gönüllü olduğum bu dernek için ben ödüle layık görüldüm.
Elif Zeynep Özipekçi:
Neden Afganistan bayrağı değil de Türk bayrağını seçtiniz?
Doktor Zakira Hikmet:
Beyaz Saraydayken de soruyu sordular. Hangi ülkenin bayrağını istediğimi sordular. Çünkü çifte vatandaş olarak oradaydım. Ben de dedim ki her iki ülkenin de bayrağını dalgalandırmak istiyorum. Çünkü Afganistan'da doğdum büyüdüm ve Türkiye’de yaşadım. Türkiye bana bu fırsatı verdiği için Türkiye'nin de bayrağını dalgalandırmak istiyorum dedim. Bana dediler ki, bu ödülün hayatında ilk defa böyle bir şey yaşanıyor. Ben de onun mutluluğunu yaşadım ve sonra her kişinin kazanan 11 kişinin fotoğraflarını büyük şekilde bastırmışlardı. Bende Türkiye bayrağı önünde istedim. Çünkü Afganistan'da olsaydım ben de binlerce kız çocuk gibi başarılı olamazdım.
Bizim vefa borcumuz var. Bu vefa borcumu canımı bile isteseler vereceğim. Vermeye hazırım. Pandemiden sonra ülkemizde çok acı şekilde deprem oldu. Depremde de biz dernek olarak vefa borcumuzu ödemek için çaba sarf ettik. Tabiki Türkiye olmasaydı ben de bu ödüle sahip olamazdım.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Trump'ın kutlamaları milyarderleri bir araya getirdi
RAKAM DEĞİL CAN! Ateşkes 47 bin ölümü unutturabilir mi?
Trump, "ABD’nin gerilediği dört yıllık perde kapanıyor" dedi: İşte göreve gelir gelmez imza atacağı ilk 7 başlık!
Rehine takasında dikkat çeken detay: Serbest bırakılan İsrailli esirlerin taşıdığı çantada neler var?
Yunanistan’dan Yeni Silahlanma Hamlesi: Uzun Menzilli Füzeler ve 2037 Hedefi