Çernobil'e dev kalkan
Çernobil faciası dünyanın en büyük nükleer felaketlerinden biri olarak tarihe geçmişti. Faciadan 30 yıl sonra Çernobil nükleer reaktörünün enkazı dev bir çelik kılıfla kaplandı. O koruyucu kalkanın yapımında bir Türk şirketi de yer aldı. Şirket ortağı Mustafa Mutlu, Çernobil'deki 5 yılı CNN TÜRK muhabiri Sinem Yöndem'e anlattı, kameraman Güngör Yılmaz görüntüledi.
-19 derecede, boyunlarında radyasyon ölçerleriyle, düz olmayan bir zeminde, özel iplerle bağlanarak çalıştılar. Çalıştıkları alan tarihteki en büyük nükleer felakete sahne olan Çernobil.
1986'da Ukrayna'nın Kiev kenti yakınlarındaki dev reaktörde meydana gelen patlamayla radyoaktif maddeler havaya karışmış, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu pek çok ülkeyi etkilemişti.
Facianın 30. yılında, santrali saran beton kılıf eskiyip ufalanmaya başladığı için radyasyon yayma riskinin ortaya çıkması nedeniyle dördüncü reaktör binasının üzeri özel çelik bir çadırla tamamen kapatılacak. Koruyucu kalkanın yapımında bir Türk şirketi de yer aldı.
Kalkanın inşaasında çalışanlar dağcılık eğitimlerinden geçti, radyasyon riski sebebiyle inşaat alanına 50 km. mesafede konaklamak zorunda kaldı. Zor şartlarda çalışan 200 kişilik ekibin diğer konforları için ise herşey düşünüldü. Ukrayna'ya Gaziantep'ten aşçı bile götürüldü.
Kalkanın gelecek 100 yıl boyunca yeni radyoaktif madde sızma riskini önlemesi planlanıyor. Projede Okyanus Grup'un üstlendiği kısmın maliyeti 70 milyon Euro oldu. Dev projenin toplam maliyeti ise 1.5 milyar dolara yaklaştı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Elon Musk, TikTok'a talip olacak mı? Trump’tan yeni açıklama geldi…
Melania Trump’ın şapkasının ardındaki sır… Tasarımcısı konuştu: Ben de bilmiyordum!
ABD’de evcil hayvan mamaları için kuş gribi uyarısı
O ülkedeki yeni salgın doğrulandı! Ölümcül virüs alarmı: Tedavisiz ölüm oranı yüzde 88…
Trump’ın yemin töreninde dikkat çeken kare: Bu görüntüye ‘oligarşi’ tepkisi geldi!