BÜYÜK KRİZİ TÜRKİYE ÇÖZDÜ: Somali ve Etiyopya nasıl barıştı? Sorun neydi?
Türkiye, Afrika Boynuzu olarak adlandırılan bölgenin iki ülkesi Etiyopya ile Somali arasındaki sıcak çatışmaya dönüşme riski taşıyan ihtilafın çözümünde büyük rol oynadı. İki ülkenin lideri, Ankara'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ev sahipliğinde bir araya geldi. Ankara Bildirisi, Afrika'da yeni bir barış sürecinin önünü açtı. Peki, Etiyopya ve Somali arasındaki gerilimin nedeni neydi? Türkiye barış sürecine nasıl bir destek verdi? Detaylar haberimizde...
Bir yanda Somali, diğer yanda Etiyopya, gerilim arttı ancak araya Ankara girdi. Afrika'daki büyük krizi Türkiye çözdü. Somali ile Etiyopya arasında yaşanan "Somaliland" krizi, Ankara'da Türkiye'nin arabuluculuğunda sona erdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bizzat katıldığı ve gün boyu süren görüşmelerle iki ülke arasında Ankara Bildirisi imzalandı. İki ülkenin lideri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti. Erdoğan, "Somali ile Etiyopya arasında iş birliğine dayalı yeni bir başlangıcın ilk adımını attık" dedi.
Somali ve Etiyopya aslında Afrika Boynuzu'nda kritik önemdeki iki ülke... Özellikle Somali, Aden Körfezi'ndeki geçiş bölgesinde. Kızıldeniz'e dolayısıyla Süveyş Kanalı üzerinden geçen lojistiğe direkt etkide bulunabilecek öneme sahip. Dünya deniz ticareti aslında buradan yürüyor; küresel ticaretin yüzde 12'sinden fazlası buradan geçiyor. Ve Etiyopya... Etiyopya da, aynı Somali gibi, ülke içi terörizmle uğraşan bir ülke konumundaydı. Türkiye'nin desteği kritik anda geldi. Tigray gerillaları başkenti tehdit ettiği sırada Türk SİHA'ları devreye girdi. Şimdi Etiyopya da, aynı şekilde Türkiye'ye minnet borcu duyan ülkelerden.
Ankara Süreci Bildirisi de dikkat çekici... Ankara Bildirisi, Somali'nin toprak bütünlüğü, birliği ve egemenliğini tanıyor. Etiyopya'nın uluslararası hukuk çerçevesinde ticari anlamda denize çıkışı, Somali hükümetinin egemen olduğu gerçeğinden hareketle, garanti altına alınıyor. Şimdi sıra teknik görüşmelerde. Somali ve Etiyopya teknik heyetlerinin Türkiye'nin kolaylaştırıcılığında en geç 2025 yılı Şubat ayına kadar müzakerelere başlaması ve bu müzakereleri dört ay içinde tamamlamaları öngörülüyor. Ankara'nın tarafları uzlaştırması son dönemin en önemli uluslararası arabuluculuğu olarak görülüyor. Türkiye son dönemde, uluslararası ilişkilerde Libya ve Karabağ gibi sorunların çözümünde de öncü rol üstlenmişti. Suriye'deki süreç ve Afrika'daki adımlarıyla birlikte en çok konuşulan ülkeler arasında.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Suriye'de şimdi ne olacak? 3 senaryo!
SON DAKİKA HABERİ: Trump'tan İran'a gözdağı: Her şey olabilir
Trump'tan yasa dışı göçmenler için sert önlem: Ülkemizin işgali olarak görüyorum
İsrail'in eski cumhurbaşkanından Kraliçe iddiası: Her İsrailliyi terörist olarak görürdü!
İsrail, Golan Tepeleri işgaliyle ne hedefliyor?