Bugün Dünya Barış Günü ama dünyada barış yok
Bugün 1 Eylül Dünya Barış Günü. Ancak aslında barıştan çok uzaktayız. 150 ülkede ya çatışma var ya da bir şekilde o ülkeler başka coğrafyalardaki çatışmaları destekliyor. Bir barış gününde daha yine milyonlarca kişi evsiz, aç ve acı içinde.
Barışı ölçmek zor iş fakat dünya barış endeksi her yıl 163 ülkeyi birçok kritere göre sıralıyor. Buna göre sadece 13 ülke çatışmadan uzak. 10 yıldır olduğu gibi İzlanda en huzurlu ülke. Yeni Zelanda, Avusturya, Portekiz ve Danimarka onu takip ediyor. Ve madalyonun diğer yüzü; acının kol gezdiği ülkeler. suriye 5 yıldır ilk sırada. 2011'den bu yana süren iç savaşta resmi verilere göre bile yaşamını yitirenlerin sayısı 500 bini geçti. 5 milyon 600 bin kişi komşu ülkelere kaçmak zorunda kaldı. 7 milyona yakın kişi ise ülke içinde yer değiştirdi.
Türkali aramızdan ayrılalı iki yıl oldu
Suriye'yi Afganistan, Güney Sudan, Irak ve Somali takip ediyor. Onların arkasında ise Yemen var. Büyük güçlerin oyun alanına dönen ülke; bir yanda Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun desteklediği Yemen birlikleri, diğer yanda İran destekli isyancı Husiler var. 3 yıllık iç savaşta 50 bine yakın ölümden bahsediliyor. Ancak geride kalanların yaşadıkları belki de daha zor. Sadece son 3 ayda 345 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Savaş yüzünden ülkede dünyanın en büyük açlık krizi yaşanıyor. 18 milyon kişi, yani nüfusun 3'te 2'si açlık çekiyor. Bir sonraki öğünleri ne zaman nasıl olacak bilmiyorlar.
Üstelik ülkede salgın hastalıklar da baş gösteriyor. Yıl başından bu yana 100 bin kişiye kolera teşhisi konuldu. en az 100 kişi hayatını kaybetti.
Ve bir diğer coğrafyada, Myanmar'da da acı var. Ordu sadece isyancılara karşı savaştığını söylese de durum farklı. 700 binden fazla Arakanlı Müslümanın gördükleri şiddet yüzünden Myanmar'dan kaçtığı tahmin ediliyor. Birleşmiş Milletler'e göre, Myanmar ordu yetkilileri savaş suçu nedeniyle yargılanmalı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA || Gerilim had safhada! Putin'den açık tehdit: Füze veren de hedef
Bir telefonla satıldı! Osman Hamdi Bey'in tablosu Paris'te rekor fiyata alıcı buldu
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!
NASA'nın geleceği Musk'ın elinde mi? Uzmanların endişesi büyük: Sonunu getirebilir...
SON DAKİKA! Nükleer tehdit Avrupa'da bu maddeye talebi patlattı (Ukrayna'nın ABD ve İngiliz füzelerine karşılık Rusya’dan balistik füze!)