hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Brunson krizi çözümünde Kasım beklentisi

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    ABD ile Brunson krizinin çözümüne yönelik çabalarda son durum ne? Taraflar, 8 Ağustos'ta Washington'da gerçekleşen heyetler arası toplantılar sonrası 'Görüşmeler devam edecek' açıklaması yapmıştı. CNN TÜRK'e konuşan kaynaklar, o tarihten bu yana Ankara ile Washington arasında herhangi bir temas olmadığını söyledi. Ancak "Top liderlerde, o kanalı da diplomatlar açar. Kasım ayına kalmadan bir kanal açılır" mesajı verildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD ile Brunson krizinin çözümü için Ankara'dan bir heyet Washington'a gitmiş, taraflar 8 Ağustos Çarşamba günü bir araya gelmişti. O görüşmelerden sonuç çıkmadı. CNN TÜRK'e konuşan kaynakların ifadesine göre, o tarihten bu yana başka görüşme de olmadı. Peki görüşmeler hangi aşamada düğümlendi? Planlanan yeni görüşme var mı?

    "Önce Brunson'ı havada görelim" şartı

    CNN TÜRK'ün edindiği bilgilere göre, 8 Ağustos tarihindeki görüşmede Dışişleri Bakan Yardımcısı Sullivan başkanlığındaki ABD heyeti, Brunson'ın hemen o gün serbest bırakılmasını şart koştu. Türk tarafı ise eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın Türkiye'ye iadesi ve Halkbank soruşturmasına yönelik beklentilerini hatırlatıp, "Bize bir hafta 10 gün süre verin" yanıtını verdi. Kaynakların ifadesine göre, Amerikan tarafı bu süreyi tanımadı. Ankara'nın taleplerine karşılık da "Önce Brunson'ı havada görelim" dedi.

    "Yazılı taahhüt istendiği doğru değil"

    İki ülke arasındaki görüşmelere dair bir dizi iddia ortaya atılmıştı. CNN TÜRK'e konuşan kaynaklar, "Tarafların yazılı taahhüt istediği, Brunson dışında tutuklu konsolosluk çalışanları ve hüküm giymiş ABD vatandaşlarının da serbest bırakılmasının şart koşulduğu, daha önce bir anlaşma sağlanıp çöktüğü" iddialarının gerçeği yansıtmadığını söylediler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dikkat çeken bir diğer iddia da ABD ile Türkiye arasındaki görüşmelere "Gayriresmi bir kanalın aracılık ettiği" iddiasıydı. Kaynaklar bu iddia için "Beyaz Saray ile Bakan Mevlüt Çavuşoğlu arasında gayriresmi bir aracı vardı ancak bu bir ay önceydi ve işe yaramadığı görüldü" ifadesini kullandı. Bu aracının kim ya da kimler olduğuna dair bilgi paylaşmadılar.

    Kaynaklar: Top artık liderlerde

    Peki bundan sonra ne olacak? "Top artık liderlerde" diyen kaynaklar, liderler arasındaki kanalı da diplomatların açacağına, o kanalın da kongre seçimlerine yani kasım ayına kalmadan açılabileceğine dikkat çekiyor.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow