BM Mısır Temsilcisi Elena Panova, Gazze'ye yardımlar konusunda CNN TÜRK'e konuştu
Türkiye, Gazze'ye yardımlarını sürdürüyor. Ankara'dan Mısır'a giden AFAD ve Kızılay başkanları, Birleşmiş Milletler Yerleşik Koordinatörü ile görüştü. CNN TÜRK'ten Emrah Çakmak ve Emre Kınacı'ya konuşan Mısırlı temsilci Elena Panova, Gazze'ye çok daha fazla yardımın gitmesi gerektiğini söyledi.
Elena Panova, şunları kaydetti:
"DOLU TIRLAR VE BOŞ MİDELER"
BM'nin Mısır Yerleşik Koordinatörü olarak şunu söylemek istiyorum. Bu çatışmaların birinci gününden beri BM sistemi yanı başımızdaki trajedi, Gazze'deki trajedi için seferberliğe geçti. Tüm insani BM kuruluşları anında Mısır Kızılay Derneği aracılığıyla insani yardım ulaştırmak için harekete geçti. Bu insani çalışmalara önderlik eden Mısır hükümetinin iki bakanlığıyla birlikte yakından çalıştık. Bunlar Sosyal Danışma Bakanlığı ki Mısır Kızılay Derneği'nin başkan yardımcılığını yapıyorlar. Aynı zamanda Sağlık ve Nüfus Bakanlığı ile de çalıştık. Genel Sekreter Refah sınırındaydı geçtiğimiz cuma günü. TIR Şoförleriyle konuştu. Sınırın öbür tarafında yardıma muhtaç kişilere insani yardım ulaştırmak için bekleyen TIR konvoyunu ziyaret etti. Çok net ve güçlü bir mesaj verdi oradan. Uluslararası insani toplum olarak bu TIR'ların sınırın diğer tarafından geçmesi için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Çok güçlü bir mesaj verdi. 'Bu tarafta dolu TIR'lar varken öbür tarafta boş mideler var. İnsanlar acı çekiyor' dedi.
"TÜRKİYE YARDIMLAR KONUSUNDA ÇOK TECRÜBELİ"
Üç ana mesaj var. Bunlardan birincisi insani yardım ölçeklenerek sürdürülebilir bir şekilde devam etmeli. Aynı zamanda sınırın öbür tarafındaki ihtiyaçların karşılık bulması gerekiyor. Gerçek ihtiyaçların. Bu süreçte insani yardımın ölçeklenmesi gerekiyor. Şu ana kadar en fazla günlük 20 TIR geçme sözü aldık ancak bu devede kulak kalır. Çünkü ihtiyaç çok daha büyük. Hızlı bir şekilde günde 100, 400, 500 TIR'a çıkması gerekiyor. Böylece Gazzeli'lerin ihtiyaçlarını karşılayabiliriz. BM olarak tecrübemiz var. Çok tecrübemiz var. Gördüğümüz çatışmalardan en yakın zamanda gerçekleşen sınırın güney tarafındaydı, Sudan'daydı. Birçok ülkede çalıştık. Seferber olduk, uzmanlık getirdik. Çalışmaya hazırız. Halihazırda Mısır Kızılay Derneği ile çalışıyoruz. Bunun gibi önceden görülmemiş zamanlarda tüm ortaklarımıza ihtiyacımız var. Herkes elini taşın altına koymalı. Bugün bir toplantı gerçekleştirdik yetkililerle. Türkiye ve Türk Kızılay Derneği ile. Çok tecrübeliler. Türkiye de zor zamanlardan geçerken güvenilir bir ortak olduk. Bu yüzden bu krizin çıkmazlarını çözmek adına sunabileceğimiz çok şey var. Bunun gibi ortaklıklar çok önemli. Tecrübe sağlıyor ve sınırın öbür tarafında gerekli olan insani yardımın ulaşmasına destek oluyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
New York'ta “trafik yoğunluğu ücreti” uygulaması başladı
Avrupa'da Elon Musk'ın hayaleti dolaşıyor... Norveç Başbakanı: Endişeliyim!
Zelenski, Putin'in müttefiki hakkında konuştu: Lukaşenko benden özür diledi
Dokunanı Zehirliyor! Kanatlarında Ölümcül Tehlike Var: İşte Araştırma Ekibinin Başına Gelenler…
Ukrayna’dan dikkat çeken hamle: Rusya toprakları içinde karşı taarruz! Sıcak bölge Kursk'ta son gelişmeler...