Batı, Ukrayna'ya tank ve jet verir mi? Ben Hodges CNN TÜRK'e konuştu
ABD'nin eski Avrupa Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ben Hodges CNN TÜRK'e konuştu. Amerikalı eski Korgeneral, "Ukrayna'ya kazanmaları için ne gerekiyorsa hızlıca vermeliyiz" dedi. Hodges ayrıca, Ukrayna'nın 2023 yazının sonuna kadar Kırım'ı geri alacağını ön gördüğünü söyledi. Dış Haberler Muhabiri Hilken Doğaç Boran'ın özel röportajı...
UKRAYNA'YA ASKERİ DESTEK ARTAR MI?
HİLKEN DOĞAÇ BORAN: Cumhurbaşkanı Zelenski’nin ABD ziyareti sırasında Ukraynalı bir muhabir, ABD başkanı Joe Biden’a “Neden Ukrayna’ya ihtiyacı olan diğer şeyleri vermek için bekleyerek vakit kaybediyorsunuz?” diye sordu. Bu soru, Biden’ın Ukrayna’ya Patriot sistemleri vereceğini duyurmasından sonra geldi. Kiev uzun süredir batılı ortaklarından modern tank ve savaş jetleri talep ediyor. Sizce Washington Ukrayna’ya bu imkanları sağlamalı mı?
BEN HODGES: Bence Ukrayna’nın tüm destekçileri kazanmaları için ihtiyaçları olan her şeyi vermeli. Buna Türkiye de dahil. Yani sadece ABD’nin değil, herkesin burada sorumluluğu var. Buna karşın ABD’nin bir liderlik sorumluluğu olduğu da ortada. Keşke yönetim, ATACMS gibi uzun menzilli güdümlü saldırı sistemlerini verme sürecini hızlandırsa. Bunun yanı sıra zırhlı araçlar da verilmeli. Bunlar Türkiye’de de var. Türkiye de bunları teslim etmeli.
"PATRIOT" DENGELERİ NASIL DEĞİŞTİRECEK?
HİLKEN DOĞAÇ BORAN: ABD’nin Patriot’ların gerilimi tırmandırmayacağı yönündeki argümanları, bu sistemlerin yalnızca savunma amaçlı olduğuna dayanıyor. Ancak daha önce Ukrayna Ordusu’nun batı tarafından sağlanan silahlarla doğaçlama saldırılar yaptığını gördük. Özellikle Karadeniz’de gemisavar roketlerlerle. Teorik olarak Ukraynalıların Patriotları saldırı için kullanma ihtimali var mı?
BEN HODGES: Hayır. Patriot bir balistik füze karşıtı savunma silahı. Hedef bulan radarlar üzerinden işliyor. Bunların saldırı amacıyla kullanılabileceğini öne sürenler teknolojiyi ve kullanılış amacını tam kavrayamıyor. Ama, bu çok pahalı bir silah. ABD’de bunlardan çok az var. Tek bir bataryanın teslim edilmesi bile çok büyük bir adım. Bir bataryada 6 ila 8 arasında fırlatıcı oluyor. Bu, ABD’nin Türkiye’ye destek için gönderdiği sayıyla aynı. Patriotlar o dönem, Türk sivilleri Suriye’den gelecek SCUD füzelerine karşı korumak için Gaziantep’e yerleştirilmişti. Yani bir batarya, diğer hava savunma sistemleriyle entegre şekilde kullanıldığında büyük bir şehri korumak için yeterli. Bence Ukraynalılar bunun özel bir imkan olduğunun farkında. Saldırı için kullanarak riske atılmaması gerektiğinin farkındalar.
"RUSYA YİNE KİEV'E SALDIRMAK İSTİYOR"
HİLKEN DOĞAÇ BORAN: Rusya için cephede işler iyi gitmiyor. Ukrayna’da yeni bir karşı taarruz sinyali veriyor. Hangi yönden olacağı ise belli değil. Kırım ve Rusya arasındaki kara bağlantısını kesip, yarımadayı izole etme ihtimalleri konuşuluyor. Bir general olarak bu senaryoda sizin savaş planınız ne olurdu?
BEN HODGES: Kırım bu savaş için kilit bir bölge. Ukrayna, Rusya burayı kontrol ettiği müddetçe güvende olmayacak. Yani Kırım’ı özgürleştirene kadar durmayacaklar. Bunu da Ağustos 2023’e kadar başarmalarını bekliyorum. Tabii bunu yapmak için Kırım’ı Rus desteği ve lojistik ağından izole etmeleri gerek. Bunu da halihazırda ağır hasar alan Kerç Köprüsü’ne saldırmayı sürdürerek yapıyorlar. Ayrıca Mariupol ve Melitopol üzerinden Kırım’a giden sözde “kara köprüsü”nü de vuruyorlar. Bunu en az bir kere başarıyla yaptılar. Ukrayna Kırım’ı özgürleştirmeye hazır olana kadar önümüzdeki aylarda da bu saldırıları sürdürmelerini bekliyorum. Tabii Bahmut ve Donbas’ın farklı noktalarında çatışmalar sürüyor. Rusya’nın Kiev’e yönelik yeni bir taarruz başlatmak istediklerini düşünüyorum. Stratejik hedefleri değişmedi çünkü. Ukrayna Genelkurmay’ı da bunun farkında. Teyakkuzdalar. Hepimizin onlara istihbarat sağladığını varsayıyorum, umarım bunu yapıyoruzdur. Rusya Savunma Bakanlığı’nın tüm sorunlarını çözme ve büyük bir taarruz gücünü silah altına alıp, eğitip, tamamen donatma ihtimaline şüpheyle yaklaşıyorum.
BELARUS UKRAYNA'YA SALDIRIR MI?
HİLKEN DOĞAÇ BORAN: Başkan Putin yakın zamanda Belarus’a gitti. Bu ziyaretin, Belaruslu mevkidaşı Lukaşenko’yu Ukrayna işgaline katılmaya ikna etmek için düzenlendiğine dair iddialar var. Buradan yeni bir cephe açılması, Ukrayna’da dengeleri nasıl etkiler? Ukrayna ordusunun doğudaki saldırı kapasitesini azaltır mı? denklem nasıl değişir?
BEN HODGES: Bu, Belarus’un bağımsız ve egemen bir devlet olarak varlığının sona ermesi demek olur. Lukaşenko Putin’in baskısına boyun eğerse Rusya mandasında olduğunu açıkça kabul etmiş olur. Bence Lukaşenko, Kremlin’den bağımsızlığını korurken aynı zamanda Rusya’nın Belarus’u ilhak etmesini önlemek için bir denge oyunu oynamayı sürdürecek. Çünkü, 10 Tabur Taktik Grubu’nun savaşa girmesi durumunda kısa sürede yok edileceğinin farkında. Bu onun için kötü olur. Bence Belarus muhalefetinin de bunu desteklemeyeceğinin farkında. Birçok kaynak bize Belarus halkının çoğunluğunun işgale katılmayı desteklemediğini biliyoruz. Bence halk ve askerler Ukrayna’ya karşı savaşmak istemiyor. Lukaşenko muhtemelen Rusya’nın topraklarında asker eğitmesine ve burayı füze saldırıları için bir üs olarak kullanmasına izin vermeyi sürdürecek. Ama Rusya ile birlikte bu savaşa grime ihtimalini düşük görüyorum.
PUTİN'DEN MÜZAKERE GÖNDERMESİ
HİLKEN DOĞAÇ BORAN: Başkan Putin yakın zamanda “Tüm silahlı çatışmalar masada biter” dedi. Rusya’nın 10 ayı aşkın süredir devam eden işgal sürecinde masaya oturmayı hiç reddetmediğini vurguladı. Neden şimdi müzakere vurgusu yapıyor? Bunu bir zayıflık göstergesi olarak yorumlayabilir miyiz?
BEN HODGES: Bu, Kremlin’in geleneksel söylem ve masalları. Kendilerini dünyaya mağdur olarak lanse ediyorlar. Barış isteyenlerin onlar olduğunu iddia ediyorlar, yanlış yapılanın kendileri olduğunu savunuyorlar. Ancak hala ellerini uzatmayı da sürdürüyorlar. Ama bu sefer kimse onlara inanmıyor. Tüm dünya, bu süreci Rusya’nın 2014’te başlattığını biliyor. Şubat’taki ikinci saldırı ve sonrasında her gün Ukraynalı masum sivilleri füze saldırılarıyla katlederek devam ediyorlar. Buça, Irpin ve Mariupol’de olanları gördük. Kimse, Rusya’nın müzakere etmek istediğine inanmıyor. Onlar yalnızca yasadışı olarak ele geçirdikleri her şeyi ellerinde tutmak istiyorlar. İstiyorlar ki bu olay unutulsun, daha sonra kaldıkları yerden devam etsinler. Ciddi hiçbir yetkili, Rusya’nın müzakere teklifini katiyen kabul etmemeli. Bunun olması için Rusya, Ukrayna’nın egemenliğindeki topraklardan çekilmeli. Yol açtığı hasarı tazmin etmeli. Kaçırdıkları binlercesi çocuk 200 binden fazla Ukraynalıyı iade etmeli. Ve nihayet, savaş suçu işleyen Rus liderleri teslim etmeli. Bizi en çok bu konuların müzakere edilmesi ilgilendirir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Netanyahu küplere bindi, Biden’dan ‘destek’ geldi! UCM'nin tutuklama emrini hangi ülkeler uygulayacak?
SON DAKİKA || Gerilim had safhada! Putin'den açık tehdit: Füze veren de hedef
Bir telefonla satıldı! Osman Hamdi Bey'in tablosu Paris'te rekor fiyata alıcı buldu
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!
NASA'nın geleceği Musk'ın elinde mi? Uzmanların endişesi büyük: Sonunu getirebilir...