hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Balıkların yüzde 60'ı yok olabilir

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Okyanuslardaki mikroplastikleri araştıran Alman bilim insanları korkutucu bir tablo çizdi. Buna göre okyanuslarda bulunan mercan resiflerinin azalması balık popülasyonunda yüzde 60 oranında düşüşe neden olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mikroplastikler su altı yaşamı tehlikeye atıyor. Alman bilim insanları, denizlerdeki mikroplastikleri araştırdı. Balık popülasyonunun yüzde 60'ı risk altında.

    Araştırmayı Giessen Üniversitesi yaptı. Okyanuslardaki mercan sistemleri 200 bin ton mikroplastik depoladı. Bu mikroplastikleri yiyen deniz canlılarıysa doku kaybına uğradı.

    Araştırma, tehlikenin boyutunu ilk kez bu kadar geniş kapsamlı gösterdi. Global Change Biology dergisinde yayınlanan araştırma için deniz hayvanlarının plastikleri vücutlarında nereye depoladıkları inceledi. Laboratuvarda mercanlar plastiğe maruz bırakıldı. Mercanlar bu mikroplastikleri iskeletlerine yerleşti. Araştırmacılar bu depolamanın mercan organizmaları için ne gibi sonuçlar doğurabileceğini kestiremediklerini açıkladı.

    Denizde bulunan omurgasız canlılar, dünyayı fırtınalardan ve erozyonlardan koruduğu için oldukça önemli. Ancak bu canlıların sayısı giderek azalıyor. Mikroplastiklerin yanı sıra 1950'lerden bu yana aşırı avlanma, kirliliğin artması ve insanların olumsuz etkileri de mercanların azalmasında etkili. Mercanların azalması, onlarla beslenen balıkların popülasyonunda da azalma görülmesine neden oluyor. Buna göre balıklarda yüzde 60'lık kayıp oluştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Okyanuslarda 24,4 trilyon mikroplastik parçası var. Bunların toplam ağırlığı yaklaşık 578 tona denk gekiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow