Bağımsızlık referandumuna doğru İskoçya seçmeninin soru işaretleri...
18 Eylül'de bağımsızlık referandumun gerçekleştirileceği İskoçya'da, bağımsızlık yanlıları ile karşıtları arasındaki gerilim ise artmaya devam ediyor. Sandık başına gidecek olan seçmenin aklında ise, para birimi, AB süreci, petrol ve gaz rezervleri gibi bazı temel konular ile ilgili sorular var.
İskoç seçmenler 18 Eylül'de bağımsızlık için referandum için sandık başına gitmeye hazırlanıyor. Ancak,seçmenlerin bağımsızlıkla ilgili merak ettiği temel 5 konu var.
Bunlardan biri, sandıktan bağımsızlık kararı çıkarsa, para birimi ne olacak?
İngiltere İşçi Partisi milletvekili ve aynı zamanda bağımsızlık karşıtı kampanya "Better Together"ın lideri Alistair Darling, bağımsız bir İskoçya'nın sterlini kullanmaya devam edemeyeceği görüşünde.
Muhafazkarlar ve liberal demokratlar da İşçi Partisi ile aynı görüşü paylaşıyor.
İskoçya Bölgesel Yönetimi Başkanı Alex Salmond ise konuya başka bir yönden bakıyor, sterlinin resmi para birimi olarak kullanılmasını istiyor ve yürütülecek müzakerelerle bunun mümkün olabileceğini söylüyor.
Salmond ayrıca, İskoçya'nın Birleşik Krallığın borçlarının bir bölümünü üstlenmeyi reddetme hakkının da olduğunu da belirtiyor.
Önünde üç seçenek var bağımsız bir İskoçya'nın: Resmi bir anlaşma olmadan sterlin kullanmaya devam etmek, euro'a geçmek ya da yeni bir para birimi oluşturmak.
Diğer bir merak konusu ise, Kuzey Denizi'ndeki petrol ve gaz rezervleri. Salmond, İskoçya'nın karının 10'da birini Norveç stilinde bir fon oluşturmak için ayırmak istiyor.
İngiltere Başbakanı Cameron ise, Kuzey Denizi'nin İngiltere'nin başarısı olduğunu, petrol ve gaz endüstrisinin İngiltere'nin geniş omuzları üzerinde taşınması gerektiğini vurguluyor.
Aynı zamanda petrol ve gaz rezervlerin azalıyor olması da bir başka sorun teşkil ediyor.
Sınır kontrollerine gelince... Salmond, İskoçya'ya göçü yüzde 10 oranında artırmayı amaçlarken, bölgesel yönetim ise sınır kontrollerinin gerekli olmadığı görüşünde.
İskoçya ayrılırsa Birleşik Krallık'ın bayrağı ne olacak?
Ülkenin, AB üyeliği müzakeresi süreci de kafalardaki sorulardan biri. İskoçya hükümeti, mevcut süreç ile devam edilebileceğini öne sürerken, bağımsızlık karşıtı grup ülkenin üyelikten çıkarak yeniden birliğe başvurmasından yana.
Birleşik Krallığın nükleer silah sistemi ise tartışılan bir başka konu.
Sistem 1960'lı yıllardan beri, İskoçya'nın batı sahilindeki deniz üssünde duruyor.
Ülkede bağımsızlık ilan edilirse, İngiltere sistemin yerinden kaldırılmayacağını söylüyor. İskoç hükümeti de sistemin 2020 yılı itibariyle kaldırılacağını, yazılı bir anayasa ile İskoçya toprağında nükleer silah bulundurulmayacağını garantileyeceğini belirtiyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Trump yönetiminin Orta Doğu politikası ne olacak? Ulusal Güvenlik Danışmanı adayı Waltz: ABD askerleri Suriye'de olmamalı! Bu 3 başlık takip edilecek...
Slovakya Başbakanı Fico, Rusya Devlet Başkanı Putin'le gaz sevkiyatını görüştü
Netanyahu, "dünya düzeni için bir tehdit" diyerek yeni hedefini duyurdu: Şiddetli bir harekat başlatacağız!
DSÖ'den Gazze için 'endişe verici' açıklama: Hayatları tehlike altında
Hamaney'den dikkat çeken açıklama: İran'ın vekil güce ihtiyacı yok