Avrupa'ya gazın yeni rotası Türkiye mi?
İsrail ile yeni bir dönem başlıyor. İsrail Başbakan'ı Binyamin Netanyahu, 28 Temmuz'da Türkiye'de olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan Körfez seyahati dönüşünde gazetecilerin soruarını yanıtlamış, Netanyahu'nun Türkiye ziyaretine ilişkin olarak da bilgi vermişti. Erdoğan, masadaki konulardan birinin de Avrupa'ya giden doğal gazın Türkiye'den geçmesi projesi olduğunu söyledi. Peki, İsrail gazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya nasıl taşınır? Enerjide yeni koridor Türkiye mi olacak? İşte detaylar...
CNN TÜRK'te konuşan Enerji Uzmanı Dr. Cihad Terzioğlu, 10 yıl önce İsrail'in Doğu Akdeniz'de keşfettiği çok büyük gaz rezervleri var. Ama takdir ederseniz ki gazı keşfetmek yetmez. Onları doğru fiyattan, doğru rota ile doğru pazarlara sunabilmek gerekir" değerlendirmesinde bulundu.
İşte tam da böylesi bir dönemde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Türkiye'ye geliyor. Masada enerji konusu olacak. İsrail, gazını düşük maliyetle Avrupa pazarına taşımak istiyor. Hali hazırda Leviathan ve Tamar gaz bölgelerinde 1,2 trilyon metreküp rezerv var. Eastmed projesiyle Türkiye baypas edilerek gaz taşınmak istendi. Ancak Amerika Birleşik Devletleri vazgeçti, proje rafa kalktı. İsrail rotayı Türkiye'ye çevirdi.
Peki, İsrail gazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya iletilebilir mi? Dr. Cihad Terzioğlu, "Türkiye alternatif bir hattı, burada mavi ile çizilmiş. Bu da bir hat tasarımı olarak karşımıza çıkabilir. Alternatif bir hat ile Doğu Akdeniz'deki havzadaki doğal gazın Türkiye üzerinden belki bir kısmının da Türkiye'de kullanılmasıyla Avrupa'ya ulaştırılması mümkün. Bu gazı iletmek için 5 yöntem var. Bunlardan bir tanesi burada havzada tespit edilen gazın bölge barışına hizmet etmesi. İkincisi tamamen Rus gazına alternatif olarak Türkiye'nin desteğiyle, Türkiye'deki bir boru hattıyla Avrupa'ya bu gazın ulaştırılması projesi konuşuluyor. Üçüncü ihtimal ise Mısır ya da İsrail yakınlarında kurulacak bir yüzer sıvılaştırma ve gazlaştırma tesisleri yardımıyla, bu gazın tamamen LNG piyasasına, küresel enerji piyasasına yani tüm dünyaya gemilerle sevk edilecek bir seviyeye getirilmesi. Dördüncü ihtimali düşük olan bir senaryo da Mısır tarafında bunun elektriğe çevrilip, kablolarla deniz altından Avrupa'ya ve Türkiye'ye ulaştırılması da gündemde. Tıpkı Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs tarafına deniz altından kablo ile elektrik transfer etmesi gibi. Yine doğal gazın direk hidrojene çevrilip transfer edilmesi gündemde" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Trump mı, Harris mi? Başkanı belirleyen Seçiciler Kurulu olacak...
ABD Başkanlık Seçimlerinde Kritik Salıncak Eyaletler: Salıncak Eyaletler Nedir?
ABD bugün sandığa gidiyor: Seçim sonuçları ne zaman, saat kaçta belli olur?
ABD son seçim anketi! Amerika seçimleri kaç gün sürüyor? Amerika seçim sistemi hakkında bilgiler!
İspanya'da sel felaketi: Siyasi tartışmalar başladı