Avrupa'da korkutan "gübre krizi"
Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken, dünyada kriz üstüne kriz çıkıyor. Şimdi yeni krizin adı gübre. Avrupa'da Rusya'dan gaz akışının kesilmesi nedeniyle gübre üretimi yapan fabrikaların kapanmasına karar verildi. Peki, bu durum Türkiye'yi ve dünyayı nasıl etkiler? Uzman isimlere sorduk.
RUS GAZI KESİLDİ, GÜBRE FABRİKALARI KAPANIYOR
Türkiye Ziraat Odaları İstanbul İl Koordinasyon Kurul Başkanı Ömer Demir, "Avrupa artık eskisi gibi gübre üretemeyecek" dedi. Nedeni ise doğalgaz. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Avrupa, Rusya'ya yaptırımlar uyguladı. Rusya ise doğalgaz kartını oynadı ve Avrupa'ya sevk edilen doğalgazı kesti.
GÜBRE KRİZİ DÜNYAYI NASIL ETKİLER?
Avrupa ülkeleri önemli gübre ihracatçılarının arasında yer alıyor. Bu nedenle gübre üretimin olmazsa olması doğalgazın kesilmesi, gübre üreticilerini yeni bir karar almaya zorladı. Ve gübre fabrikalarının kapatılması kararı alındı. Peki kapanan gübre fabrikaları, başta Türkiye olmak üzere dünyayı nasıl etkiler? Ömer Demir, "Bu kış büyük bir gıda krizi yaşanacak. Şu anda tonu 22 bin liraya dayanan olmazsa olmaz dap gübresi. Bu anlattıklarımız böyle olumsuz devam ederse bunu ikiye katlar. Bunu kullanacak ülke 5 parmağı geçmez. Büyük bir sorun demektir bu" diye konuştu.
GÜBRE KRİZİ TÜRKİYE'Yİ ETKİLER Mİ?
Tarım ülkesi olan Türkiye, Avrupa'daki gübre krizini nasıl aşar? Ömer Demir, "Her kriz bizi bir fırsatla karşılaştırıyor. Bunu fırsata çevirebiliriz. Neden? Gübrenin hammaddesi bizim ülkemizde var. Mardin'de var, Adıyaman'da var, Hatay'da var, Bitlis'te var, Urfa'da var, Gaziantep'te var. Ne bunlar? Gübrenin üç ana hammaddesi maddesi var. Birisi doğalgaz, ikincisi fosfat, üçüncüsü potas. Biz doğalgazın dışındakilerini üretebilecek imkanımız var" ifadelerini kullandı.
Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş, "Kullandığımız gübrelerin önemli bir kısmı azotlu gübrelerden meydana gelmektedir. Sonra fosfat ve potasyumlu gübreler. Bu üç gübrenin de üreticisi konumunda değiliz maalesef. Ham maddesini genellikle dışardan temin ediyoruz. Türkiye kullanmış olduğu yaklaşık 7 milyon ton gübrenin yarısını ithal ediyor. Yarısını da kendi kaynaklarından elde ediyor" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!
NASA'nın geleceği Musk'ın elinde mi? Uzmanların endişesi büyük: Sonunu getirebilir...
SON DAKİKA! Nükleer tehdit Avrupa'da bu maddeye talebi patlattı (Ukrayna'nın ABD ve İngiliz füzelerine karşılık Rusya’dan balistik füze!)
İzlanda'daki yanardağ 7. kez uyandı
Ukrayna'dan Rusya'ya kritik hamle: ATACMS ve Storm Shadow füzeleri kullanıldı