Avrupa'da aşı krizi: DSÖ ve EMA "Aşı güvenli" diyor ama ölümler sürüyor
Avrupa'da, Oxford-AstraZeneca tarafından geliştirilen koronavirüs aşısı krizi sürüyor. Birçok ülke aşının kan pıhtılaşmasına neden olduğu gerekçesiyle kullanımı askıya almıştı. Yaşananların ardından Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa İlaç Ajansı, aşının güvenli olduğunu açıkladı. Ancak aşı olanlar arasında can kaybı sürüyor. Peki İngiltere'de ne konuşuluyor? Ayrıntıları CNN TÜRK Londra temsilcisi Metin Güneş aktardı.
Avrupa'da, Oxford/AstraZeneca tarafından geliştirilen koronavirüs aşısı krizi sürüyor.
Birçok Avrupa ülkesini aşının kan pıhtılaşmasına neden olduğu gerekçesiyle kullanımı askıya almıştı. İngiltere aşının Pfizer kadar güvenli olduğunu savunurken, Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa İlaç Ajansı, aşının güvenli olduğunu açıkladı. Ancak tartışmalar bitmiyor.
İngiltere'de yaşanan gelişmeleri ve ayrıntıları CNN TÜRK Londra temsilcisi Metin Güneş aktardı.
İşte Metin Güneş'in konuşmasından öne çıkanlar;
"Avrupa birliği ile İngiltere arasında aşı gerginliği tırmanıyor. Özellikle Avrupa Birliği cephesinden sert mesajlar, tehditler geliyor. İngiliz basını da "Avrupa Birliği keçileri kaçırdı" gibi manşetler atıyor.
Avrupa Birliği önce "kan pıhtılaşmasına neden oluyor. O yüzden aşıyı vurmayı askıya aldık" dedi. Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Birliği'nin kendi sağlık otoriteleri ise "Aşının faydası yan etkilerinden çok daha fazla" dedi.
Bilim insanları da aşının kan pıhtılaşmasına neden olduğu yönünde somut bir veri olmadığını söylüyorlar. Cuma günü İngiltere Başbakanı Boris Johnson da aşı ile ilgili şüpheleri ortadan kaldırmak amacıyla kameraların önünde bu aşıdan yaptırdı.
Şu anda 81 ülkede AstraZeneca aşısı vuruluyor. Avrupa Birliği en son olarak da bu aşının İngiltere'ye ihracını yasadışı hale getirip "engelleriz" diye tehdit ettiler. Gerçi aşının büyük bir kısmı İngiltere'de imal ediyor ediliyor ama içeriğindeki bazı maddeler Avrupa Birliği ülkelerinden geliyor ve Avrupa Birliği "o maddelerin ihracını yasaklarız" diye tehdit etti.
İngiltere'nin aşı kampanyası başarılı bir şekilde devam ediyor. Avrupa Birliği'nin çok önündeler. İngiltere'de ülkedeki yetişkin nüfusun yarısı aşılanmış bulunuyor. Şu an itibariyle Avrupa Birliği ise geç kaldı. İngiltere AstraZeneca aşısını Avrupa Birliği'nden haftalar önce onayladı ve ilk parti üretimi satın aldı. Avrupa Birliği ise geç kaldı. Geç kalınca da AstraZeneca aşısını istediği miktarlarda tedarik edemedi. Sonuçta da aşı programı istediği gibi gitmedi. Şimdi Almanya'da, Fransa'da COVID-19 üçüncü dalgasından söz ediliyor. Alarm zilleri çalıyor Avrupa'da.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Oval Ofis'te Trump Dokunuşları: Neleri Değiştirdi? Biden’ın Gidişini Beklemedi…
Elon Musk, TikTok'a talip olacak mı? Trump’tan yeni açıklama geldi…
Melania Trump’ın şapkasının ardındaki sır… Tasarımcısı konuştu: Ben de bilmiyordum!
ABD’de evcil hayvan mamaları için kuş gribi uyarısı
O ülkedeki yeni salgın doğrulandı! Ölümcül virüs alarmı: Tedavisiz ölüm oranı yüzde 88…