Avrupa, Rusya'ya karşı savaş hazırlığı mı yapıyor?
Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı savaş. NATO’nun genişleme çabaları. Ve son olarak Almanya’nın NATO’yla birlikte gerçekleştirdiği 90 bin askerli tatbikat. Tüm bu gelişmeler, Avrupa’nın Rusya’ya karşı bir savaş hazırlığı içerisinde olduğunu mu gösteriyor? Rusya ile NATO birbirlerini karşılıklı olarak varoluşsal bir tehdit olarak mı algılıyor? Rusya ile NATO üye ülkeleri arasındaki gerilimin artması bölgede yeni bir savaşın mı habercisi? Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın CNN TÜRK canlı yayınında değerlendirdi. Mutlu Doğan Akbaş’ın haberi.
Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş ve Rusya ile NATO üye ülkeleri arasındaki ‘tehdit algısı’ yeni ve daha büyük bir bölgesel savaşın mı habercisi? Son olarak Almanya’nın 90 bin askerin katılımıyla gerçekleştirdiği tatbikat, Rusya ile başlaması muhtemel bir savaşa hazırlık olarak yorumlandı. Peki bölgede giderek yükselen gerilim Avrupa ile Rusya arasında bir savaşa yol açar mı? Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın CNN TÜRK canlı yayınında değerlendirdi.
Mesut Hakkı Caşın’ın ifadeleri şu şekilde;
Rusya mı NATO için tehdit, NATO mu Rusya için tehdit? Ruslara baktığımız zaman NATO Ruslar için bir tehdit ve doğuya doğru genişlemesi kabul edilemez. ‘Peki bunu kabul edecekler mi?’ diye baktığımızda şunu söyleyebiliriz. Acaba Rusya’yı bir şekilde işgal edecek kuvvetler var mı? Yani neyle NATO, Rusya’yı bir şekilde işgal edebilir? 550 milyona yakın bir kuvvet, NATO dünyanın en büyük askeri gücü ve ABD’yi de devreye koyduğumuz zaman dünyada onu yenebilecek bir askeri güç yok. Potansiyel olarak böyle ama en büyük kuvveti nedir? Hava kuvvetleri ve füze sistemlerinin bir şekilde Rusya’yı tehdit etmesi.
'Rusya'nın asıl korkusu NATO'nun genişlemesi'
Şimdi Rusya’nın korkusu NATO’nun bir şekilde genişlemesi. Daha önce Doğu Almanya ve Polonya’daki tampon bölgenin Ukrayna’ya gelmiş olması ve Dinyeper’in doğu ve batısında çok ciddi bir tehdit algısı haline gelmiş olması. Putin’in söylediği bir şey var. ‘Evet, siz hava kuvvetlerinde güçlüsünüz, ama biz de nükleer kuvvetlerde güçlüyüz. Yani attığımız füzelerle 11-12 dakikada pek çok NATO ülkesini buna İngiltere de dahil vurabiliriz’ diyor. Evet bu yapılan tatbikat senaryosunun doğru yönleri de var yanlış yönleri de var bu tartışılabilir.
Rusların sahip olduğu füzeler bir avantaj mı?
Rusya’dan atılabilecek olan füzelere karşı ABD’nin burada sürekli gemi bulundurmak istemesi tabi bu öncelikle İran’a karşı düşünüldü ama esasen Rusya saldırısına karşı bir önlem olarak düşünüldü. Bu füzeler vurulduğu takdirde Romanya’ya yerleştirdiği füzesavar sistemleriyle beraber, Rusya’nın First Strike dediğimiz ilk füzelerini havada vurabiliyorlar. Bu durumda avantaj NATO’ya geçiyor. NATO zaten hava kuvvetlerinde de çok üstün, Rusya’nın batı kesimini kolayca vurabileceği bir senaryo. Bu tabi bir felaket senaryosu. Çünkü nükleer harbin bir kazananı olmaz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Hamaney'den dikkat çeken açıklama: İran'ın vekil güce ihtiyacı yok
SON DAKİKA! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şam'da Ahmed eş-Şera ile bir araya geldi
ABD, HTŞ lideri Colani'nin Başına Koyduğu '10 Milyon Dolar' Ödülü Kaldırdı
SON DAKİKA! Almanya'daki Noel Pazarı Saldırganının Profili Ezber Bozdu
'Battaniyeli kaplanlar' geri gönderildi: Rejimin çöküşü sırasında Irak’a kaçan Esad'ın askerleri iade edildi