hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Avrupa Birliği'nin acı yol ayrımı: Silah mı, ekmek mi, savaş mı, refah mı?

    KAYNAKCNN TÜRK

    Yıllardır süren ve hiç bitmeyecek gibi olan Avrupa refahı şimdi sonuna hiç olmadığı kadar yakın. ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi, Avrupa'nın yakında acı bir tercih yapacağını yazdı. Bu tercih silah ve ekmek arasında olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Silah mı ekmek mi? Avrupa Birliği bu acı yol ayrımıyla karşı karşıya.

    ABD merkezli gazete, AB'nin bugünkü refahını yakalamasının yıllar aldığını ancak yeniden kaybedeceğini yazdı. Sovyetler Birliği dağılıp soğuk savaş sona erdiğinde, Avrupa hükümetleri askeri bütçelerini kıstı ve sosyal programlara trilyonlarca dolar harcadı. Ta ki Ukrayna savaşına kadar.

    Avrupa Birliğinin acı yol ayrımı: Silah mı, ekmek mi, savaş mı, refah mı

    Bugünkü savaşla, Ukrayna'daki gerilim yıllardır tırmanmaya devam ediyor ve ABD, odağını Çin'e kaydırmış durumda. Avrupa ülkeleri, bu barış zamanı avantajlarından vazgeçmeyi zor buluyor. Çoğu ülke, ordularını savaşa hazır hale getirmeyi başaramıyor.

    Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'da, askeri üsler bakımsız durumda veya spor merkezleri, yaşlı bakım evleri ve emeklilik fonu ofisleri de dahil olmak üzere sivil kullanım alanlarına dönüştürülüyor. Almanya halkının bu refahtan vazgeçmesini istemiyor. Üstelik Ukrayna'ya 1980'den kalma leopar tanklarını verdikten sonra.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa Birliğinin acı yol ayrımı: Silah mı, ekmek mi, savaş mı, refah mı

    Almanya'nın 2025 bütçesi için bu yılın başlarında artırıldı. Ancak artış, 2024'e kıyasla sadece 1,2 milyar euro. Bu da askeri personel için son maaş zammını karşılamaya yetecek kadardı.

    ABD merkezli gazete Wall Street Journal, Avrupa ülkelerinin bu harcamaları yapmamaktaki ısrarının halkına bakamama korkusu olduğunu ifade ediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow