"Aşk Çeşmesi"nin ünü nereden geliyor?
Bu yıl İtalya'nın ev sahipliğindeki G20 Liderler Zirvesi'nin son gününde liderler tarihi Aşk Çeşmesi'ni de ziyaret etti. Peki, o çeşme ne zaman yapıldı? Neden her yıl milyonlarca turistin akınına uğruyor? CNN TÜRK ekibinden Büşra Arslantaş ve Hilmi Yaşa sizler için yerinde araştırdı.
DÜNYA LİDERLERİ AŞK ÇEŞMESİ'NE GİTTİ
Yan yana dizildiler, geleneği bozmadılar. Dilek dileyip, bozuk para attılar. Salgında ilk yüz yüze G20 Liderler Zirvesi için İtalya'nın başkenti Roma'da buluşan liderler, zirvenin son gününe kültürel bir etkinlikle başlamış, hep birlikte kentin dünyaca ünlü simge yapılarından olan ve "Aşk Çeşmesi" olarak da bilinen Trevi Çeşmesi'ne kısa bir yürüyüş gerçekleştirmişti.
TARİHİ ÇEŞME HER YIL MİLYONLARCA TURİSTİ AĞIRLIYOR
İşte 18. yüzyılda yapılan o çeşme, her yıl milyonlarca turistin akınına uğruyor. Ve bozuk paralarla doluyor. Bu yıllardır süren bir gelenek. Kenti ziyaret edenler hayatlarının aşkını bulma ve Roma'ya geri dönme dileğiyle bozuk paraları omuzlarının üzerinden çeşmeye atıyorlar.
"AŞK ÇEŞMESİ"NİN ÜNÜ NEREDEN GELİYOR?
Çeşmeye bozuk para atma geleneğinin nasıl başladığı net olarak bilinmese de hem çeşmenin hem de bu para atma geleneğinin popülerliğinde sinemanın etkisi büyük. 1954 tarihli Amerikan filmi "Aşk Çeşmesi", Trevi Çeşmesi'ne bozuk para atarak dilek tutma geleneğini kitlelere tanıtmıştı. Federico Fellini'nin 1960 tarihli "Tatlı Hayat" filminde Anita Ekberg'in elbisesiyle çeşmeye girdiği sahne de Trevi Çeşmesi'nin bir popüler kültür imgesine dönüşmesini sağlamıştı. Çeşmenin üst kısmı göz alıcı. Ortasında Neptunus, solunda Ceres ve sağında Salus heykelleri var.
TOPLAM DEĞERİ YILDA 1,5 MİLYON EURO
Turistlerin çeşmeye attığı bozuk paraların toplam değeri yılda 1,5 milyon euro'ya ulaşıyor.. Çeşmeden çıkarılan parayı kimin alacağı ise yıllardır belediye ile Katolik kilisesine ait bir yardım kuruluşu arasında gerilime neden oluyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!
NASA'nın geleceği Musk'ın elinde mi? Uzmanların endişesi büyük: Sonunu getirebilir...
SON DAKİKA! Nükleer tehdit Avrupa'da bu maddeye talebi patlattı (Ukrayna'nın ABD ve İngiliz füzelerine karşılık Rusya’dan balistik füze!)
İzlanda'daki yanardağ 7. kez uyandı
Ukrayna'dan Rusya'ya kritik hamle: ATACMS ve Storm Shadow füzeleri kullanıldı