hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Aşırı sağcı İsrailli kanala “soykırım çağrısı” suçlaması

    KAYNAKCNN TÜRK

    İsrail televizyonu Kanal 14'ün 50'den fazla soykırım ve insanlığa karşı savaş suçları işlemek için çağrı yaptığı ortaya çıktı. İsrail'deki üç insan hakları kuruluşu, ''Kanal 14'' hakkında soruşturma açılması çağrısında bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Öldürebildiğimiz kadar çok insan öldürmeliyiz. Kadın da düşman, bebek de düşman. Birinci sınıf öğrencisi de Hamas militanı da hamile kadın da düşman.”

    Bu sözler İsrail'in Kanal 14 televizyonunda yayınlandı. Üstelik sadece bu da değil, birçok kez bu çağrılar aynı televizyonda yer aldı. İsrail'in aşırı sağcı televizyonunda birçok kez soykırım, etnik temizlik, savaş ve insanlığa karşı suçlar için çağrı yapıldı. İsrailli 3 insan hakları kuruluşu, Kanal 14 televizyonunu dava etmesi için başsavcıya mektup yazdı.

    Aşırı sağcı İsrailli kanala “soykırım çağrısı” suçlaması

    Mektupta, televizyonun soykırım çağrısı yapan veya soykırımı destekleyen 50'den fazla açıklama yayınladığı ifade edildi. Ayrıca, savaş suçları ve insanlığa karşı suçların işlenmesi çağrısında bulunan 150'den fazla ifade kanalda yayınlandı.

    Liste uzayıp gidiyor. Örneğin, Vatanseverler isimli programa konuk olan eski Milletvekili Moshe Feiglin "Bu operasyonun amacı yıkmak, yok etmek, işgal etmek değilse bir şey yapmamışız" dedi.

    Bir başka örnek ise yine aynı programdan. Programda sunucu Nava Dromi, "Filistin'de masum yok, 1948'de Nakba'yı kendileri yaptılar. Şimdi 2’nci Nakba'yı görecekler" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aşırı sağcı İsrailli kanala “soykırım çağrısı” suçlaması

    “Hamas Gazze'yi kontrol etmiyor, düşmanımız o değil. Gazze, Hamas'ın lideri. O yüzden bizim düşmanımız Hamas değil, Gazze düşmanımız.”

    En tepki çekenlerden biri de Eliahu Yossian. Yossian, daha 19 Ekim'de "Gazze'de en az 50 bin kişiyi öldürmeliyiz" ifadelerini kullandı.

    Kanal daha önce de bir davayla karşı karşıya gelmişti. Dönemin Başbakanı Yair Lapid, 2022 yılında kanalı Netanyahu hükümetinin kurulması için lobi faaliyetleri yaptığına dair şikayet etmişti. Yüksek mahkeme dilekçeyi reddetmiş ancak kanalın tazminat ödemesi emredilmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow