hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Aşı ihracat yasağı Avrupa Birliği Adalet Divanı'na taşındı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Salgın döneminde aşıya erişimdeki "Küresel adaletsizlik" uluslararası yargıya taşındı. Avrupa Birliği'nin koronavirüs aşısına ihracat yasağı getirmesine karşı Avrupa Birliği Adalet Divanı'nda dava açan eski CHP Milletvekili Avukat İlhan Cihaner, Birleşmiş Milletler ve AB Organları nezdinde de girişimlerde bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Koronavirüs salgını sonrasında etkinliği kanıtlanmış 2000 bin civarında patentli aşı, teşhis ve tedavi yöntemi geliştirildi. Ancak lisans ve patent kısıtlamaları nedeniyle dünyanın aşı üretim kapasitesinin önemli bir kısmı atıl durumda.

    Bu kısıtlamalardan birine de Avrupa Birliği 29 Ocak 2021 tarihinde onayladığı aşı ihracat yasağına ilişkin yönetmelikle imza attı. Eski CHP Milletvekili, aynı zamanda hukukçu İlhan Cihaner, yoksul ülkelerin aşıya erişimine neredeyse imkansız hale getiren bu düzenlemeyi yargıya taşıdı ve yönetmeliğin iptali için Avrupa Birliği Adalet Divanı'nda dava açtı.

    Geliştirilen aşıların insanlığın ortak değeri olarak kabul edilmesi gerektiğini ve ilaç firmalarının ticari tekeline terk edilmemesi gerektiğini savunan Cihaner, konuyu Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler nezdinde de gündeme taşıdı.

    Avrupa Birliği Ombudsmanı Emily O'Reilly'e hitaben bir davet mektubu yazan Cihaner, kamu yararı ve sağlığın zorunlu kıldığı durumlarda patent haklarının kamu tarafından devralınmasına olanak veren "Zorunlu lisans" uygulamasının hayata geçirilmesi yönünde bir rapor hazırlaması için çağrıda bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Birleşmiş Milletler Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır'a da mektup yazan Cihaner, Avrupa Birliği'nin hali hazırda uygulamakta olduğu ihracat yasağı ile ihtiyaç fazlası aşı dozu alımlarının protesto edilmesi, teknoloji transferi önündeki engellerin kaldırılması ve küresel olarak parasız, erişilebilir, adil bir aşılamanın sağlanması için acil adım atmaya çağırdı ve bu adımların atılması için de BM Genel Kurulu'nun "Olağanüstü özel oturum" toplanarak bu konuda bir başkanlık bildirisi yayınlamaya davet etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow