Antarktika'da kalıcı üs çalışması
Türkiye'nin 2017 yılından bu yana Antarktika'da yürüttüğü çalışmalar kalıcı üs kurma aşamasına ulaştı. 2019'da kurulan üssün kalıcı hale gelmesi için çalışmalar sürüyor.
Şubat ayında kıtaya ulaşmışlardı. Şimdiyse sıra kalıcı üs için yapılacak çalışmalarda.
2017'den bu yana İstanbul'dan 14 bin kilometre uzaklıkta, Antarktika'da sürdürülen çalışmalar meyvelerini veriyor. Kıtanın Horseshoe Adası'nda 2019'da kurulan geçici üssün kalıcı hale gelmesi için faaliyetler ivme kazandı.
Türkiye'nin 'Gezegenin kara kutusu' olarak nitelendiren Antarktika'da bilimsel araştırmalarının sürdürülmesi noktasında önem taşıyan kalıcı üssün kurulması için gerekli olan detaylı çevresel etki değerlendirme raporu hazırlanıyor. Kıtadaki kalıcı Türk üssünün 2023'te kurulması hedefleniyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Kutup Araştırmaları Enstitüsünde Türkiye'nin danışman ülke statüsüne geçerek Antarktika'da Türk Bilim Üssü'nün kurulması için çalışmalar sürüyor. 4 seferle binlerce kilometre mesafede bilimsel araştırma yapabildiğini dünyaya kanıtlayan Türkiye bilimsel literatüre de önemli katkı sundu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Elon Musk’tan Jeff Bezos’a “Trump” göndermesi… Dünyanın en zengin iki ismi arasındaki gerginlikte yeni perde!
Netanyahu küplere bindi, Biden’dan ‘destek’ geldi! UCM'nin tutuklama emrini hangi ülkeler uygulayacak?
SON DAKİKA || Gerilim had safhada! Putin'den açık tehdit: Füze veren de hedef
Bir telefonla satıldı! Osman Hamdi Bey'in tablosu Paris'te rekor fiyata alıcı buldu
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!