Antarktika'da kalıcı üs çalışması
Türkiye'nin 2017 yılından bu yana Antarktika'da yürüttüğü çalışmalar kalıcı üs kurma aşamasına ulaştı. 2019'da kurulan üssün kalıcı hale gelmesi için çalışmalar sürüyor.
Şubat ayında kıtaya ulaşmışlardı. Şimdiyse sıra kalıcı üs için yapılacak çalışmalarda.
2017'den bu yana İstanbul'dan 14 bin kilometre uzaklıkta, Antarktika'da sürdürülen çalışmalar meyvelerini veriyor. Kıtanın Horseshoe Adası'nda 2019'da kurulan geçici üssün kalıcı hale gelmesi için faaliyetler ivme kazandı.
Türkiye'nin 'Gezegenin kara kutusu' olarak nitelendiren Antarktika'da bilimsel araştırmalarının sürdürülmesi noktasında önem taşıyan kalıcı üssün kurulması için gerekli olan detaylı çevresel etki değerlendirme raporu hazırlanıyor. Kıtadaki kalıcı Türk üssünün 2023'te kurulması hedefleniyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Kutup Araştırmaları Enstitüsünde Türkiye'nin danışman ülke statüsüne geçerek Antarktika'da Türk Bilim Üssü'nün kurulması için çalışmalar sürüyor. 4 seferle binlerce kilometre mesafede bilimsel araştırma yapabildiğini dünyaya kanıtlayan Türkiye bilimsel literatüre de önemli katkı sundu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Oval Ofis'te Trump Dokunuşları: Neleri Değiştirdi? Biden’ın Gidişini Beklemedi…
Elon Musk, TikTok'a talip olacak mı? Trump’tan yeni açıklama geldi…
Melania Trump’ın şapkasının ardındaki sır… Tasarımcısı konuştu: Ben de bilmiyordum!
ABD’de evcil hayvan mamaları için kuş gribi uyarısı
O ülkedeki yeni salgın doğrulandı! Ölümcül virüs alarmı: Tedavisiz ölüm oranı yüzde 88…