Ankara-Şam toplantısı olacak mı? Rusya’nın açıklamasına ne yorum yapıldı? | Video Haber
Gözler Türkiye-Suriye arasında normalleşme sürecine çevrilmişken, Rusya cephesinden kritik bir açıklama geldi. Dışişleri Bakanı Lavrov, "Türkiye, Suriye'den askerlerini çekmek için görüşmelere hazır. Ancak henüz belirli koşullar üzerinde anlaşmaya varılmadı." dedi. Ankara açıklamayı olumlu karşıladı. Dışişleri, Türkiye'nin normalleşme için beklentilerini sıraladı. Detayları CNN TÜRK Muhabiri Ece Altuğ aktardı.
CNN TÜRK Muhabiri Ece Altuğ detayları şu ifadelerle aktardı;
Bir süredir Ankara-Şam hattında normalleşme sürecini konuşuyoruz. Karşılıklı açıklamalar geliyordu. Son olarak Rusya cephesinden bir açıklama geldi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Türkiye Suriye’den askerini çekmek için görüşmelere hazır ama henüz belirli bir koşullar üzerine anlaşmaya varılamadı” ifadelerini kullandı.
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’dan da normalleşme görüşmelerine başlamak için Türk askerinin çekilmesini ön şart olarak görmediklerini söylemişti.
BU İKİ AÇIKLAMA ANKARA’DA NASIL YANKI BULDU?
Ankara’nın Suriye’nin normalleşme görüşmelerine başlaması için dört ana şartı vardı.
Bu şartlardan biri Esad rejiminin, Suriye halkı ile normalleşmesiydi. Türkiye’nin şartları arasında ilk sırada Suriye’nin Toprak bütünlüğü ve birliğinin muhafaza edilmek üzere terörden arındırılması var. Göçmenlerin güvenli ve onurlu geri dönüşleri için gerekli koşulların oluşturulması ve insanı yardımların muhalefetin kontrolünde bulunan alanlara kesintisiz bir şekilde sürmesi gibi dört ana başlık var.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli’den bir açıklama geldi.
Lavrov’un sözleri üzerine Keçeli, “Rusya’nın, ülkemizle Şam yönetimi arasındaki angajman tesisi kapsamındaki çabalarını olumlu karşılıyoruz. Biz Suriye’de halkının ülkesine geri döndüğü, insanıyla, toplumuyla barışık. Halkının BM güvenlik konseyiyle ilgili kararlarının da nafsını bulan meşru talep ve beklentileri çerçevesinde attığı adımlarla gerçek bir ulusal uzlaşmayı sağlamış. Sadece Türkiye için değil, bölgesi içinde istikrarsızlık yerine istikrar ihraç eden, karşılıklı fayda ve çıkar temelinde ekonomik durumunu geliştiren ve halkının durumunu iyileştiren bir komşu görmek istiyoruz” yorumunu yaptı.
“Bunun iyi niyetli, ön koşulsuz ve gerçekçi bir yaklaşımla hayata geçirilmesi konusunda gayret edilmesi gerektiği, bu çerçevede gerekli zeminin oluşturulması sürdürülecektir” ifadelerine de yerdi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!
NASA'nın geleceği Musk'ın elinde mi? Uzmanların endişesi büyük: Sonunu getirebilir...
SON DAKİKA! Nükleer tehdit Avrupa'da bu maddeye talebi patlattı (Ukrayna'nın ABD ve İngiliz füzelerine karşılık Rusya’dan balistik füze!)
İzlanda'daki yanardağ 7. kez uyandı
Ukrayna'dan Rusya'ya kritik hamle: ATACMS ve Storm Shadow füzeleri kullanıldı