Amerika Türk Koalisyonu Başkanı: ABD soykırımı tanımamalı
Amerikan Başkanı Joe Biden, 24 Nisan'da 1915 olayları için "soykırım" ifadesi kullanır mı? Bunu yaptığı takdirde hali hazırda gergin olan Türkiye-Amerika ilişkileri nasıl etkilenir? Bu kararın Türk Amerikan toplumuna yansımaları nasıl olur? Eski Amerika Türk Koalisyonu Başkanı Lincoln McCurdy, CNN TÜRK Dış Haberler Muhabiri Hilken Doğaç Boran'a konuştu.
ABD BAŞKANI "SOYKIRIM" DER Mİ?
"Amerika kitabın tek sayfasına değil, tamamına bakarak karar vermeli. Tarihin bu karanlık döneminde tüm halkların çektiği eziyetleri görmeli ve tanımalı. Hristiyanlar, Müslümanlar ve Museviler hepsi çok çekti. Yalnızca Hristiyanların çektiği acıları öne çıkarmak, diğer gruplara haksızlık olur." Bu sözler, eski Amerika-Türk Koalisyonu Başkanı Lincoln McCurdy'e ait.
MCCURDY: TÜRKİYE İLE DİYALOG VE GÜVENİ ZEDELER
CNN TÜRK'e konuşan McCurdy, Amerikan Başkanı Joe Biden'ın 1915 olayları için "soykırım" deme ihtimalini değerlendirdi:
"Başkan Biden senatörlük döneminde Ermeni Soykırımı tasarına destek vermişti. Yunan-Amerikan ve Ermeni-Amerikan toplumlarına da yakın. Geçmişini göz önünde tutarak 24'ünde soykırım kelimesini kullanmasını bekliyorum. Ama bu 2019'da Kongre'nin geçirdiği soykırım kararından farklı olmayacaktır. Tabii ki Türkiye-Amerika ilişkilerini zedeler. Zaten şu anda kırılgan bir durumda. İki ülke arasında diyalog ve güveni zedeleyecek bir hamle olur."
MCCURDY: AMERİKALI TÜRKLERE NEFRET SALDIRILARI ARTAR
McCurdy, Biden'ın "soykırım" demesi durumunda Amerikalı Türklere yönelik şiddet olaylarının artacağını vurguladı:
"Türk Amerikan toplumu, Ermeni Amerikalılar tarafından sürekli tacize uğruyor. "Soykırım" kelimesinin kullanılmasının Ermeni Amerikalılar arasındaki radikalleri daha da cesaretlendirmesinden endişeliyim. Özellikle Kaliforniya ve Massachusetts'teki Amerikalı Türklerin daha da fazla nefret saldırılarına maruz kalabilir."
"ABD'Lİ TÜRKLER SİYASETE ATILMALI"
Eski Amerika Türk Koalisyonu Başkanı, Amerikalı Türklerin siyasi arenaya atılması gerektiğini söyledi:
"Bu ülkede Amerikalı Türklerin siyasi arenaya adım atması gerek. Bugüne kadar sadece 12 Amerikalı Türk kamu görevine seçildi. Ve hepsi de yerel seviyelerde. Hiçbir Amerikalı Türk, eyalet ya da federal hükümet seviyesinde görev almadı. Amerikalı Türkler siyasete girebilirse diyaloglar daha dengeli olur. Bu ülkelerimiz arasındaki ikili ilişkilere de olumlu yansır. Bir Amerikalı Türk'ü Kongre'ye seçtirmek için çok uğraşıyoruz. Hedefimiz Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı olan 2023'e kadar bunu başarmak. Amerikalı Türkler bu ülkede muazzam başarılar elde etti, ancak yeterince siyasi temsil bulamadı."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!
NASA'nın geleceği Musk'ın elinde mi? Uzmanların endişesi büyük: Sonunu getirebilir...
SON DAKİKA! Nükleer tehdit Avrupa'da bu maddeye talebi patlattı (Ukrayna'nın ABD ve İngiliz füzelerine karşılık Rusya’dan balistik füze!)
İzlanda'daki yanardağ 7. kez uyandı
Ukrayna'dan Rusya'ya kritik hamle: ATACMS ve Storm Shadow füzeleri kullanıldı