hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Almanya'da İsrail’e silah desteği krizi

    KAYNAKCNN TÜRK

    İsrail’in Avrupa’daki en büyük müttefiki Berlin’de, hükümet, Netanyahu yönetimine gayriresmi silah boykotu uygulamakla suçlanıyor. İddiaya göre hükümet ortaklarından Yeşiller Partisi, İsrail’den “silahların Gazze’de soykırım amacıyla kullanılmayacağına dair” garanti istiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Almanya hükümetinde İsrail’e silah ihracatıyla ilgili kriz yaşanıyor.

    Koalisyon hükümetinin Yeşiller Partili Dışişleri Bakanı Annelena Baerbock ve Ekonomi Bakanı Robert Haabeck’in “İsrail’e saldırı silahlarını ihracatını azaltmaya çalıştığı” yönündeki iddialar, muhalefet partilerinin tepkisini çekti. Hem muhalefet hem de hükümetin koalisyon ortakları, hükümeti “Antisemitik” olmakla suçladı.

    Almanyada İsrail’e silah desteği krizi

    Alman Bild gazetesinin iddialarına göre, Habeck ve Baerbock “Gazze’de soykırım sayılabilecek saldırılarda kullanmama konusunda yazılı garanti” almadan İsrail’e silah ve yedek parça teslim etmeyi reddediyor.

    Politico haber sitesine konuşan kaynaklar da, Yeşiller Partili iki bakanın talebi üzerine silah ihracatına onay veren Federal Güvenlik Konseyi’nin İsrail’den “silahları soykırım amacıyla kullanmama” garantisi aldığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Almanyada İsrail’e silah desteği krizi

    Kamuya açık verilere göre hükümet, İsrail’e gönderilen saldırı ve savunma sistemleri arasında ayrım yapıyor. Buna göre, ocak ayından beri İsrail’e ihraç edilen 14.5 milyon euro değerinde askeri malzemenin sadece yüzde 2’si silah; yüzde 98’i ise kask ve koruyucu yelek gibi ekipmanlar oldu.

    Başbakan Olaf Scholz hükümeti, iddiaları reddederek “İsrail’e silah tedariki yaptık ve yapmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

    Almanyada İsrail’e silah desteği krizi

    Koalisyon ortağı FDP’li Federal Meclis Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki ise, Yeşiller Partili bakanların silah sevkiyatını engellediği iddialarının gerçek olduğunun ortaya çıkması halinde Baerbock ile Robert Habeck’in istifa etmeleri gerektiğini söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow