hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Almanya'da ihmal tartışması... Sel felaketinde can kaybı önlenebilir miydi?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Almanya'da sel felaketinden kaynaklı can kaybı 160'ı geçti. Bilim insanları, can kaybının büyük oranda engellenebilir olduğunu söyledi. Bunun üzerine Almanya'da ihmal tartışması başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Almanya'yı vuran "Yüzyılın sel felaketi"nde tarihi can kaybının önüne geçilebilir miydi? uzmanlara göre bu sorunun yanıtı evet.

    Avrupa Sel Uyarı Sistemi, Alman makamlara sel felaketinden günler önce uyarı yapıldığını açıkladı.

    Sistemin geliştiricilerinden İngiltere'de Reading Üniversitesi Hidroloji Prof. Hannah Cloke, felaketin önlenebilir olduğunu söyledi:

    "Can kaybı ve yıkım beni şaşırttı çünkü bu önceden tahmin edilebilecek bir felaket gibi gözüküyordu. Muhtemelen uyarı zincirinde bir terslik yaşandı. Belki de insanlar ne kadar risk altında olduklarını anlamadı. Bunun tekrarlanma-ması için çok çalışmalıyız."

    Almanya'daki muhalefet partileri de sel felaketinden hükümeti sorumlu tuttu. Muhalif vekiller, İç İşleri Bakanı Horst Seehofer'ı hedef aldı, bakana istifa çağrısı yaptı.

    Seehofer, resmi uyarıların zamanında yapıldığını, ancak tahliye ve diğer önlemlerin yerel yönetimlerin takdirine bırakıldığını savundu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow