hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Afganistan yönetimi 20 yıl sonra yine Taliban'da

    Afganistan'da beklenen oldu. Taliban başkent Kabil'e girdi, ülkenin kontrolünü ele geçirdi. Cumhurbaşkanı Eşref Gani ülkeyi terk ederken, başkent Kabil'de de panik en üst seviyeye çıktı. ABD Kabil'deki Büyükelçilik personelini Hamit Karzai Havalimanı'na tahliye etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüm dünya diken üzerinde bekliyordu. Haziran ayından itibaren ülkeyi ele geçirmeye başlayan Taliban, başkent Kabil'i de aldı. Ülke yönetimi 20 yıl sonra tekrar Taliban'ın kontrolüne geçti.

    Taliban'ın Kabil'e ulaşmasıyla Cumhurbaşkanı Eşref Gani ülkeyi terketti. Sosyal medyadan bir açıklama yapan Gani, ayrılmaması halinde çok sayıda kişinin hayatını kaybedeceğini belirtti.
    "Ya saraya girmek isteyen silahlı Taliban ile yüzleşmeli ya da ülkeyi terketmeliydim. Kalsaydım Kabil kan gölüne dönerdi" dedi.

    Afganistan Savunma Bakanıvekili Bismillah Muhammedi ise Taliban'ın ülkeyi ele geçirmesi konusunda Cumhurbaşkanı Gani'yi suçladı, "Ellerimizi arkamızdan bağladılar ve vatanı sattılar. Gani ve ekibine lanet olsun." ifadelerini kullandı.

    Kabil'deki Büyükelçiliği'ni tahliye etmek için 6 bin asker görevlendiren ABD ise, personelini Hamit Karzai Havalimanı'na taşıdı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, havalimanının ABD askerleri tarafından korunduğunu açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Taliban güçlerinin Kabil'e girmesiyle birlikte Başkentte kaos da başladı. Binlerce kişi ülkenin tek çıkış noktası olan havalimanına girmek istedi. Yollarda trafik oluştu, başkentte ise Taliban güçleriyle küçük çaplı çatışmaların yaşandığı belirtiliyor.

    Öte yandan Taliban yönetimi hükümetin barışçıl yöntemlerle devri için görüşmelere başlandığını açıkladı. Afganistan İçişleri Bakanıvekili Mirzakval da yönetimin barışçıl bir şekilde devredileceğini söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow