hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD’li Eski Korgeneral CNN TÜRK'te

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    ABD’nin eski Avrupa Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ben Hodges, CNN TÜRK'e konuştu. Rusya'nın seferberlik sonrası Ukrayna’ya asker göndermesinin 2 ila 3 ay süreceğini vurguladı. ABD’li eski korgeneral, Rusya’nın nükleer bomba kullanması durumunda ABD’nin Rus hedeflerini vuracağını belirtti. Dış haberler muhabiri Hilken Doğaç Boran'ın özel röportajı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hilken Doğaç Boran: Başkan Putin kısmi bir seferberlik ilan etti. Bu hamlenin ardından 300 bin askerin cepheye gönderileceği duyuruldu. Sizce bu askerlerin savaşa hazır hale gelip sevk edilmesi ne kadar sürecek? Yeterince hızlı fark yaratabilecekler mi?

    Ben Hodges: Putin’in sağındakiler daha fazla adım atılmasını istiyordu. Soldakiler ise durumun daha da büyümesinden korkuyordu. Rusya'nın her yerinde yapılan protestolarda gördüğümüz gibi binlerce kişi savaş istemiyor, ülkeden kaçmaya çalışıyorlar. Kısmi seferberliğe gelecek olursak… 300 bin kişiyi bulabileceklerini sanmıyorum. Fiziksel olarak hazır olan ve iradeye sahip bu kadar kişiyi bulamazlar. Ancak kaç kişi gelirse gelsin 100 bin de 200 bin de olsa onları donatıp, eğitip, fark yaratabilecek hale getirmek aylar alacaktır. ABD ordusunda sıfırdan başlayan bir sivili eğitmek için en az 10 hafta harcıyoruz. Sadece bir bölükte görev alacak temel hazırlığa sahip olabilmeleri için. 300 bin askerin zaten eğitim aldığını biliyorum. Ancak mevcut durumlarını bilmiyoruz. Bence soğuk ve ıslak bir sipere girmeleri en az 2-3 ay alacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hilken Doğaç Boran: Başkan Putin ayrıca Batı’ya yönelik üstü kapalı bir nükleer tehditte bulundu. Eğer Ukrayna’da nükleer savaş başlığı kullanırlarsa, ABD buna nasıl karşılık verir?

    Ben Hodges: Bu tehdit çok ciddi. Daha önce de nükleer silah kullanma tehdidinde bulundu. Bunu ciddiye almalıyız. Ama bence kullanma ihtimali düşük. Çünkü eğer Ukrayna’da bir nükleer silah kullanırsa, taktiksel bir nükleer silah örneğin, ABD mecburen karşılık vermek zorunda kalır. Başkan Biden da geçen gece verdiği bir röportajda aynı şeyi söyledi. Pentagon’un elinde bir hedef listesi olduğunu düşünüyorum. Burada nükleer olmayan saldırılar ve nükleer saldırılar yer alabilir. Eminim ki bunu Kremlin’e de açık ve net bir şekilde ifade etmişlerdir. Ukrayna’da nükleer silah kullanılmaması gerektiğini. Çünkü bu, Rusya için yıkıcı sonuçlara yol açar. Bence Kremlin de Rusya Federasyonu Başkanı’nın yakın çevresi de bunun farkında. Ama bir de şuradan bakalım. Zamanlama manidar. Başkan Putin’in seferberlik açıklaması ve nükleer tehdidi, BM Genel Kurulu toplandığı sırada geldi. Tüm dünya liderleri oradaydı. Bu, BM kurumuna yönelik bariz bir saygısızlıktır. Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinden birinin böyle tehditler savurması akılalmaz bir durum. Bence dünyanın kalanı uyanıyor. En baştan beri kiminle uğraştığımızı görüyorlar. Saldırganlığı şimdi durdurmazlarsa, durumun daha da kötüleşeceğini anlıyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hilken Doğaç Boran: Ukrayna Ordusu karşı taarruzun ilk safhasında ciddi ilerleme kaydetti. Ancak son birkaç gündür elle tutulur bir zafer görmüyoruz. Sizce taarruzun sonraki aşamasında ne olacak? Kışın yaklaşması durumu nasıl etkiler?

    Ben Hodges: Öncelikle hava unsurundan başlayayım. Artık 18. YY’da değiliz. Ordular kış geldiği için durmuyor. Savaşmayı sürdürecekler. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı Rus güçleri üzerindeki baskıyı sürdürecek. Yeniden inşa, toparlanma ve mevzilere yerleşme fırsatı vermeyecekler. Bence Ukrayna taarruzu devam edecek. Ukraynalılar bilgiyi gizleme konusunda da çok başarılı. Yaptıkları her şeyi bas bas bağırmalarının bir anlamı yok. Bu yalnızca Rus güçlerinin işine yarar çünkü. Bence sonraki aşama için gerekli lojistik hazırlıkları yapıyorlar. Mühimmat ve yakıt tedariği gibi. Askerlerin dinlenmesi gerekiyor. Ben önümüzdeki günlerde burada ilerleme kaydetmelerini bekliyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hilken Doğaç Boran: Tabii ki taarruz çok önemli. Ancak Ukrayna Ordusu’nun ayakta kalması için Batı’nın desteği de çok önemli. Putin’in açıklamaları ve tehdidinden sonra ABD ve diğer ülkeler sizce askeri yardımı artırır mı? Örneğin Ukrayna bir süredir tank ve savaş jetleri talep ediyor…

    Ben Hodges: Bence önümüzde birkaç gün oldukça ilginç geçecek. Ülkelerin vereceği tepkileri gözlemlemeliyiz. Bence çoğu halihazırda yaptıkları yardımı sürdürecek. Verdikleri sözleri tutacak. Burada önemli olan, bir arada kalabilecek miyiz? Yaptırımlar sürecek mi? Söz verdiğimiz şeyleri yapabilecek miyiz? Bence Kremlin en başından beri Batı’nın kırılmasını umuyordu. Enerji fiyatları ve enflasyon gibi şeyler kötüleştikçe üzerimizdeki ekonomik baskı arttığı için Ukrayna’ya destekten vazgeçeceğimizi düşünüyorlardı. Ama ben tam tersi bir eğilim görüyorum. Şansölye Scholz “ne kadar gerekiyorsa Ukrayna’nın yanındayız” dedi. Cumhurbaşkanı Macron da aynı şekilde. Tabii benim başkanım da Ukranya’ya destek konusunda çok net. Bence Kırım da dahil Ukrayna’nın tüm topraklarından çekilmedikleri takdirde Kremlin’i hiç de iyi günler beklemiyor.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow