ABD seçimlerinde münazaralar neden önemli? | Video
Amerikan Başkanı Donald Trump ve Demokrat Aday Joe Biden perşembe günü Tennessee eyaletinde üçüncü başkanlık münazarası için karşı karşıya gelecek. Peki, bu münazaralar neden yapılıyor, seçmeni ne kadar etkiliyor? Yanıtlar CNN TÜRK Dış Haberler Muhabiri İrem Koca'nın özel haberinde.
MÜNAZARALAR NEDEN YAPILIYOR?
Amerikan başkanlık yarışında En az seçim gecesi kadar heyecanlı olan bir başka etkinlik, Başkanlık münazaraları. Demokrat ve Cumhuriyetçi adaylar, seçimden önce bu formatla 3 kez karşı karşıya geliyor. Gündemdeki tartışmalı konulara dair kozlarını paylaşıyor.
1960'TA YAPILAN KENNEDY-NIXON TARTIŞMASI SİMGE OLDU
Münazaralar anayasal bir zorunluluk değil. Ancak televizyonda yayınlanan tüm kampanya etkinlikleri arasında en geniş izleyici kitlesini oluşturmaya devam ediyor. Amerikan seçmeni için Başkanlık münazaraları seçimin ana odak noktası, dahası tarihi bir gelenek. "Ulusal televizyonda yayınlanan ilk Başkanlık münazarası hangisiydi?" deseniz, pek çok kişi 1960 yılında yapılan John F. Kennedy ile Richard Nixon arasındaki karşılaşmayı hatırlatır.
ABD'DE İLK BAŞKANLIK MÜNAZARASI
Oysa, televizyonda yayınlanan ilk münazara bu tartışmadan dört yıl önce gerçekleşti. Demokratik aday Adlai Stevenson, Cumhuriyetçi Başkan Dwight Eisenhower'a meydan okudu. Ancak 4 Kasım 1956'da adaylar yerine 2 kadın vekil kozlarını paylaştı. Demokratları temsilen eski First Lady Eleanor Roosevelt, Cumhuriyetçiler adına ise Senatör Margaret Chase Smith sahnedeydi.
MÜNAZARALAR SONUCU ETKİLİYOR MU?
Amerikan siyasi tarihine geçen pek çok münazara var. Ama merak edilen münazaraların seçmenlerin fikrini ve sonucu ne kadar etkilediği. Missouri Üniversitesi'nde eğitim veren Siyasal İletişim Uzmanı Mitchell Mckinney'e göre, yarış salıncak eyaletlere kalırsa, çok etkili olabilir:
"Münazaraları izleyenlerin yüzde 90-95'i aday tercihlerinde değişiklik olmadığını söylüyor. Ancak münazaradan önce kararsız olan yüzde 5'lik dilim, sonrasında bir adayda tercih kılıyor. Savaş alanları dediğimiz eyaletlerin kimisinde ilk münazaradan sonra Biden'ın bir veya iki puan önde olduğunu gördük. Florida veya Kuzey Carolina gibi bazılarında ise belki Trump yarım veya bir puanla kazanabilir gibi duruyor. Savaş alanı eyaletlerde yarış kafa kafaya olabilir. Münazaraların seçim sonucunda etkili olabileceğini düşünüyorum"
SMIDT: İŞÇİ SINIFININ KİME OY VERECEĞİ BELLİ DEĞİL
Kritik eyaletlerden Michigan'ı yakından izleyen Siyaset Bilimci Corwin Smidt ise şöyle diyor:
"Münazaralar seçim kampanyasına para çekmek ve destekçileri harekete geçirmenin harika bir yoludur. Normalde seçmenlerin fikrini değiştirme konusunda etkisi az. Bu yıl orta batı eyaletleri kritik görülüyor. Bu eyaletlerin daha yaşlı bir nüfusu var. Üniversite diploması olmayan beyaz Amerikalılar ve çoğunlukla fabrikalarda çalışanların oluşturduğu bir bölge. Ve ekonomik kaygıları var. Bu eyaletler Obama'ya oy veriyordu ancak 2016'da Clinton yerine Trump'ı seçtiler. Bu yıl Demokratlara oy verip vermeyeceklerini kestirmek zor. Her iki yöne de gidebilirler."
Trump ve Biden arasındaki üç ve son başkanlık canlı yayın tartışması, 22 Ekim'de Tennessee eyaletinin Nashville kentinde yapılacak. Münazaranın seçime gerçek etkisini, ABD ve dünya 3 Kasım'da görecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İsrail yasaklı silahlı kullanıyor... Lübnan: Fosfor bombalarıyla vurdu!
Şempanzeler birbirlerinden öğrendikleri becerileri nesilden nesile aktarabiliyor
Elon Musk’tan Jeff Bezos’a “Trump” göndermesi… Dünyanın en zengin iki ismi arasındaki gerginlikte yeni perde!
Netanyahu küplere bindi, Biden’dan ‘destek’ geldi! UCM'nin tutuklama emrini hangi ülkeler uygulayacak?
SON DAKİKA || Gerilim had safhada! Putin'den açık tehdit: Füze veren de hedef