hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD ile İsrail arasında ateşkes krizi!

    KAYNAKCNN TÜRK

    İsrail ile Hizbullah arasında çatışmalar sürüyor. İsrail ateşkes önerisini reddetti. ABD’den "Müzakerelere devam ediyoruz" açıklaması geldi. Beyaz Saray Sözcüsü "İsrailli yetkililer tekliften haberdardı" dedi. Açıklamalar iki ülke arasındaki anlaşmazlığı gözler önüne serdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, “Şimdi topyekun bir savaş riskiyle yüz yüzeyiz. Yeni bir topyekun savaş hem İsrail hem de Lübnan için yıkıcı olabilir” sözleriyle topyekun savaş uyarısı yaptı. İki tarafı bir kez daha ateşkese çağırdı.

    -          “Açık konuşayım, İsrail ve Lübnan farklı bir yol seçebilir. Son günlerdeki keskin tırmanışa rağmen, diplomatik bir çözüm hala uygulanabilir. Sınırın her iki tarafındaki yerinden edilmiş sivillerin nihayet evlerine dönebilmelerini sağlamanın tek yolu askeri bir çözüm değil, diplomatik bir çözümdür”

    Ancak uyarılara rağmen ateşkes ihtimali yakın görünmüyor. İsrail, ABD 12 ülkenin ortak açıklama yaparak BM'den sunduğu 21 günlük ateşkes teklifini reddetmişti. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada müzakerelerin sürdüğü kaydedildi.

    -          “Sınırın her iki tarafındaki sivillerin güvenli ve emniyetli bir şekilde evlerine dönmelerine izin veren bir anlaşmaya varmak için alan açmak, diplomasiye alan açmak için geçici bir ateşkes çağrısıydı. Şunu da eklemek isterim ki, açıklama gerçekten de İsrail tarafıyla koordineli idi”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sözcü Karine Jean Pierre, sundukları teklifin İsrail'in bilgisi dahilinde olduğunu söyledi.

    -          “İsrail bu açıklamanın farkındaydı. Şu anda size söyleyebileceğim, şu anda New York'taki ekiplerimizle devam eden görüşmeler yapıyoruz ve özel diplomatik angajmana girmeyeceğim ama sizi temin ederim ki bu konuşmalar devam ediyor”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow