hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD Bağram Üssü'nden neden kaçar gibi gitti?

    Amerikan Savunma Bakanı llyod Austin ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kabil Havaalanı hakkında görüşmede bulundu. ABD Afganistan'dan çekilmenin yüzde 90'ını tamamladı. Bağram Üssü'nden ise Afgan yetkililere haber bile vermeden birçok eşyasını da bırakarak gitti. Üs yağmalandı. Amerikalı yetkililer bu duruma ne diyor? Austin-Akar görüşmesinden yansıyan bir şey var mı? Washington'ın nabzını tutan Ali Çınar, CNN TÜRK canlı yayınında yanıtladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşte Ali Çınar'ın açıklamaları:

    AKAR ABD'Lİ BAKANLA GÖRÜŞTÜ

    Pentagon dün akşam bir basın açıklaması yaptı. Amerikan Savunma Bakanı llyod Austin ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın konuşmasıyla ilgili bilgiler verdi. Bu bilgilerde Amerika ile Türkiye'nin Afganistan Havalimanı konusunda beraber çalışmaya devam ettiklerini ama detaylar konusunda ise açıklamada bir detay bulamadık. Ve iki ülkenin savunma konusunda işbirliğine devam edeceği belirtiliyor. Çok kısa bir açıklama var Pentagon'dan ama genele baktığımızda Amerikan ve Türk savunma yetkilileri arasında havalimanının nasıl korunacağı konusunda detaylı çalışmalar devam ediyor.

    TÜRK ASKERİ KABİL HAVALİMANI'NI KORUYACAK MI?

    Şu anda havalimanında Türkiye'nin askeri var. Burada 11 Eylül'e kadar Amerikan askerlerinin de Türkiye'ye destek vereceği 100-200 askerin olması bekleniyor. Burada önemli olan Türkiye'nin maddi manevi desteklenmesi konusunda Türkiye'nin belli şartları var. Bu şartlar üzerinde Amerika ile bir görüşme devam ediyor. Ama şu net; Amerika tarafı 11 Eylül'den sonra Afganistan hükümetinin çökeceğini ve büyük bir kaosa gidileceği ile ilgili ciddi istihbarat raporları veriyor. O nedenle burada Türkiye'nin yalnız kalmaması, Amerika'nın çekildikten sonra Türkiye'ye nasıl destek vereceği konusunda bazı toplantılar devam ediyor. Bir karamsarlık hakim. Bugün Biden, Beyaz Saray'da ulusal güvenlik ekibiyle Afganistan konusunu konuşacak. Daha sonra da kamuoyunda basın açıklaması yapacak. Büyük ihtimal Türkiye'nin de gündeme gelme ihtimali var. Ama bugün biz biraz daha Beyaz Saray'ın ne yönde adım atacağını söyleyeceğiz. Hatırlatmak gerekirse yüzde 90 Amerikan askerlerinin çekilme işlemi tamamlanmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD NEDEN KAÇAR GİBİ GİTTİ?

    Şu anda bununla ilgili çok bir şey söylenmedi ama Biden, Afgan liderini Beyaz Saray'da ağırlamıştı. Afgan hükümetinin üstü biliyor ama Amerika'nın bu tarzda bazı malzemeleri bırakması, çekip gitmesi çok sürpriz değil. Burada konuşulan bir çok Afgan tercümanı ya da Amerikan operasyonuna destek veren Afgan yerel halkın Amerika'ya vize işlemlerinin yapılmasında bazı sıkıntılar yaşandı. Çünkü Taliban, Amerika'ya yardım eden yerel kişilere saldırı yapabileceği konusunda bazi bilgiler var. O nedenle Amerika da bu konuda Afganistan'da Amerika'ya yardımcı olanların vize konularının halledilmesi konuşuluyor. Ama bir anda terk etme konusu gündemde değil. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow