AB, 3 milyar Euro'nun ilk taksidini ödedi
7 Mart'ta mülteci krizi konusunda Brüksel'de yapılacak kritik zirve öncesinde Türkiye'ye gelen AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn Kahramanmaraş'ta CNN TÜRK diplomasi muhabiri Büşra Arslantaş'ın sorularını yanıtladı. Hahn, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye, Suriyeli misafirler için gönderme sözü verdiği 3 milyar Euro'nun ilk ödemesini yaptığını açıkladı.
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Haber de, "AB, mülteciler için Türkiye'ye vereceği 3 milyar Euro'luk mali yardımı aktarmaya başladı. Hali hazırda ihtiyaç değerlendirme safhasındayız. Bunun için Türkiye'den gelecek bir takım verilere de ihtiyacımız var" dedi.
Haber, Türkiye ile AB arasında vize muafiyeti süreci kapsamında yürütülen çalışmalarla ilgili olarak, Şu an tabloya bakıldığında, Türkiye ile işbirliği yaptığımız konularda çalışmaya devam edersek bunu başarabileceğimize inanıyorum diye konuştu. Hansjörg Haber, Beyoğlu'ndaki Hollanda Başkonsolosluğu'nda düzenlediği basın toplantısında, AB Komisyonu'nun Türkiye ile AB arasında Vize Serbestisi Diyaloğu kapsamında yol haritasının uygulanmasına ilişkin bugün yayımladığı ikinci raporu değerlendirdi.
VİZE MUAFİYETİ GÖRÜŞMELERİ MÜLTECİ KRİZİNDEN ÖNCE BAŞLADI"
Türkiye ile AB arasında vize muafiyeti konusunun mülteci krizinden önce 2013'te başladığının altını çizen Haber, Vize muafiyetinde önümüzdeki sürecin 1 yıla indirildiğini ve 2016'nın hedeflendiğini görüyoruz. Ekim 2016 otomatik bir tarih değil. Vize muafiyeti, belirtilen 72 noktanın Türkiye ve AB tarafından uygulanması, bu yol haritasına bağlı. Bu rapor 72 konudan oluşuyor. Bunlardan 17'si yerine getirilmiş durumda. 3'ü yerine getirilmemiş, 30'unun üzerinde kapsamlı çalışmalar yapılması gerekiyor diye konuştu.
SINIR GÜVENLİĞİ KONUSU
Hansjörg Haber, vize muafiyeti için Türkiye ile AB arasında görüşülen maddelerin bir kısmının kolay gerçekleşebilecek başlıklardan oluştuğunu ancak bazılarının ise daha zor olduğunu dile getirdi. Haber, Uygulanması kolay maddelere AB vatandaşlarına Türkiye tarafından uygulanan vize politikası gibi değiştirilmesi kolay maddeler var. Ancak bununla birlikte sınır güvenliği konusu gibi daha zor olan konular da var dedi.
"BAŞARABİLECEĞİMİZE İNANIYORUM"
Hansjörg Haber, Türkiye ile AB arasında Vize Serbestisi Diyaloğu kapsamında yol haritasının uygulanmasına ilişkin hazırlanacak 3 rapordan 2'sinin yayımlandığını vurgulayarak, şöyle konuştuİlk rapor 2014'ün sonunda yayınlanmıştı. O dönemde Türkiye Suriyeli mültecilere sığınma hakkı vermek için elinden geleni yapıyordu. 2. rapor bugün yayınlandı. 3. rapor ise Eylül ayında Türk vatandaşlarının vize uygulamasının gözden geçirilmesinin hemen öncesinde sunulacak. Bütün kıstaslar Eylül ayındaki rapor ile ortaya konulacak. Ondan sonra komisyon ilgili kanun üzerinde değişiklik yapılmasıyla ilgili kararını verecek. Şu an tabloya bakıldığında Türkiye ile işbirliği yaptığımız konularda çalışmaya devam edersek bunu başarabileceğimize inanıyorum.
İLK RAPOR
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Haber, 2014'te yayımlanan ilk raporla ilgili olarak şu bilgileri aktardı Türkiye, 2014 yılında Suriyeli mültecilere geçici koruma statüsü verdi. Geçtiğimiz Ocak ayında da iş alanlarını Suriyeli mültecilere açtı. Türkiye'nin vize uygulamasını sıkılaştırmasıyla ilgili değişikliklerin söz konusu oldu. Özellikle Suriye ve Irak olmak üzere 3. ülke vatandaşlarının vizeleriyle ilgiliydi. Tüm bu konularda düzenli olmayan göçün azaltılması için öneriler ve Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan otoritelerinin sınırlarında geliştirilmiş sınır güvenliği uygulamalarından memnuniyet duyuyoruz. Türkiye'de nüfus kayıt sisteminin geliştirilmesi ve yeni kimlik kartlarının dağıtılacak olmasından dolayı memnuniyet duyuyoruz. Bunlar Türkiye'nin kısa bir sürede gerçekleştirdiği aşamalardı.
"VİZE MUAFİYETİ GÜVENLİ PASAPORT SAHİPLERİNE TANINACAK"
Pasaportların daha güvenli hale getirilmesi ve AB'deki benzer güvenli pasaport uygulamalarının Türkiye'de uygulanmasının öncelikli beklentileri olduğunu açıklayan Hansjörg Haber, vize muafiyetinin sadece bu güvenli pasaport sahiplerine tanınacağını bildirdi. 3. raporun yayımlanacağı tarihe kadar bu pasaportların tasarlanması, üretilmesi ve dağıtılmasının çok zor olduğunu kaydeden Haber, yeni pasaportların AB fonları tarafından finanse edileceğini belirtti.
GERİ KABUL ANLAŞMASI
Delegasyon Başkanı Haber, konuşmasında 1 Haziran'ın AB-Türkiye arasında Geri Kabul Anlaşması'nın uygulanmaya konulacağı tarih olması açısından önemine dikkat çekti. Haber, Türkiye'nin özellikle Batı sahillerinden itibaren Yunanistan'a doğru gerçekleşen düzensiz göçlere karşı sınır kontrolllerinin artırılması gerekmektedir. Gerekirse bu kontrollerin sahilllerden daha içeri kısımlara kadar uygulanması gerekecektir. Bununi çin AB üyesi ülkelerden Frontex (Avrupa Birliği Üye Ülkelerinin Dış Sınırlarının Yönetimi için Operasyonel İşbirliği Ajansı) ve NATO gibi kurumlarla işbirliğinin artırılması zorunludur. Bu konu (mülteci göçü) gelecek pazartesi günü AB ve Türkiye arasında yapılacak toplantının ana maddesini oluşturacaktır. Bu görüşmede AB ve Türkiye arasındaki bütün konuların görüşülmesini arzu ediyoruz. Ayrıca göçmen kabullerindeki yığılmaların bir şekilde önüne geçilmesi gerekmektedir. Başvuru sahiplerinin durumları uygunsa kabul edilebilir dedi.
KİŞİSEL BİLGİ GÜVENLİĞİ
Kişisel bilgi güvenliği konusunun da önemine değinen Haber, Türkiye'deki uygulamalar ile AB uyugulamalarının aynı konumda olduğunu belirterek, Bununla ilgili mecliste görüşmeler yapılıyor. Türkiye adli ve suç ile ilgili konularda AB ile işbirliğini artırmalıdır. Ayrıca Türkiye'nin terörizmle ilgili kanunları da AB kriterleriyle aynı olmalıdır diye konuştu.
AB BAKANI VOLKAN BOZKIR'IN AÇIKLAMALARINI DEĞERLENDİRDİ
Hansjörg Haber, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. AB Bakanı Volkan Bozkır'ın, Geri Kabul Anlaşması şayet yürürlüğe girer, ekim kasım aylarında vize kalkmazsa Geri Kabul Anlaşması'nın içindeki hükme göre bizim anlaşmayı feshetme hakkımız var sözlerinin anımsatılması üzerine Haber, Biz, vize muafiyetiyle ilgili olarak bakanla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. AB üyesi ülkeler, vizenin kaldırılması konusunda bir karar verecektir. Biz çalışmalarımıza sürdürmeye devam edeceğiz şeklinde yanıt verdi.
"3 MİLYAR EURO'LUK MALİ YARDIM AKTARILMAYA BAŞLADI"
Bir gazetecinin, AB'nin mülteciler için Türkiye'ye vereceği 3 milyar Euro'luk mali yardım başladı mı Nasıl değerlendirilecek şeklindeki sorusuna Hansjörg Haber, AB, mülteciler için Türkiye'ye vereceği 3 milyar Euro'luk mali yardımı aktarmaya başladı. Halihazırda ihtiyaç değerlendirme safhasındayız. Bunun için Türkiye'den gelecek birtakım verilere de ihtiyacımız var. Bu mali yardım ile ilgili bizim öncelik alanımızı oluşturan 3 konu var. İlk olarak gıda yardımlarının en yüksek pay alması bekleniyor. Ayrıca Suriyeli çocukların eğitimi ile Kilis gibi nüfusun yarısı Suriyeli mülteci olan şehirlerin altyapısının iyileştirilmesi için gerekiyor şeklinde yanıt verdi.
CUMHURBAŞKANI'NIN ANAYASA MAHKEMESİ KARARIYLA İLGİLİ SÖZLERİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararı üzerine açıklamalarına yönelik AB'nin yaklaşımının sorulması üzerine Hasbörger Haber, İlk bakışta vize özgürlüğü konularıyla doğrudan herhangi bir bağlantısı olmasa da, insan hakları açısından vizenin bir parçası oluyor. Çünkü çoğulculuk ve özgürlük AB'nin önem verdiği konuların başında yer alıyor. Geçtiğimiz Kasım ayında yayınlanan raporumuzda bu yer alıyor diye konuştu. Hansjörg Haber, Zaman gazetesine kayyum atanmasıyla ilgili bir soruya karşılık ise Konuyu çok fazla çalışma vaktim olmadı. Ancak Can Dündar ve Erdem Gül için söylediklerim burada da geçerli ifadelerini kullandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İngiltere basınında Esma Esad iddiası: Sağlık durumu kötü, yaşama şansı yüzde 50
Kazakistan'da 38 kişinin öldüğü uçak kazası: Düştü mü, düşürüldü mü? Bu görüntüler tartışma başlattı…
Son Dakika | Bakü'den Havalanan Uçak Kazakistan'da Düştü! İşte Adım Adım İrtifa Kaybeden Uçağın Radar Kayıtları...
Beyaz Saray’da Noel hazırlıkları tamamlandı
Özgür Suriye'nin Sığınmacısı Esma Esad: İngiltere'de O'nu İsteyen Yok!