hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    82 milyon yurdunu terk etti

    Dün Dünya Mülteciler Günü'ydü. Tablo ise pek iç açıcı değil. Geçen yıla oranla yüzde 4 artışla 82 milyonu aşkın kişi ev ve yurtlarını terk etmek zorunda kaldı. Salgındaki en büyük sorunun başında ise aşı tedariği geldi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ise Türkiye'nin attığı adımlara dikkat çekti ancak ve diğer ülkelerin bu konuda sınıfta kaldığını vurguladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MÜLTECİLERİN YARISI ÇOCUK

    Bu sene sonunda geçen yıla oranla ve pandemi ile geçen 1 yıl olmasına rağmen yüzde 4 artışla 82.4 milyon kişi ev ve yurtlarını terk etmek zorunda kaldılar. Yani neredeyse Türkiye'nin nüfusu kadar insan ve yarısı çocuk.

    "AŞI TEDARİĞİ SORUNU BAŞARIDAN UZAKLAŞTIRIYOR"

    Onlar ev ve yurtlarını terk etmek zorunda kaldılar. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Sözcüsü Selin Ünal, Dünya Mülteciler günü nedeniyle mültecilerin yaşadıkları zorluklara dikkat çekti. Özellikle pandemi döneminde aşı konusundaki sorunların mücadeleyi olumsuz etkilediğini vurguladı. Selin Ünal, "Bazı ülkelerde maalesef mülteci nüfusunun çoğuna ev sahipliği yapan ülkeler, aşı tedariki maalesef sınırlı. Bu da mücadeleyi uzatacak ve başarıya ulaşmayı geciktirecek bir konu" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "TÜRKİYE'DE AŞILAMAYA DAHİL EDİLDİLER, BU ÖNEMLİ"

    Ünal ardından Türkiye'deki şartlara dikkat çekti. "Mültecilerin anlayabildikleri dilde bilgiye, tedavi ve testlere ulaşmaları önemliydi. Aşılamaya dahil edilmeleri de önemliydi. Dolayısıyla Türkiye'de mülteciler ve göçmenler aşılama programına dahil edildiler. Bu açıdan çok önemli. Türkiye'nin küresel olarak çok iyi örnekler gerçekleştiklerini ifade ediyoruz. Mültecilere ilişkin küresel mutabakattaki amaçlara uyan proje ve stratejiler örnek teşkil etti dünyaya" diye konuştu.

    "SİYASİ KARARLILIKTA DÜNYA SINIFTA KALDI"

    Peki, mültecilerle ilgili sorunların etkin çözümü ne? Bu konuda uluslararası arenada adil bir yük paylaşımı nasıl olacak? Selin Ünal, "Mülteci durumlarının tek bir çözümü var; siyasi kararlılık. Maalesef sınıfta kaldığını görüyoruz. Dünya liderlerinin sadece Türkiye'nin omuzlarına bırakılması gereken bir sorumluluk değil" yanıtını verdi. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow