hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    70 yıllık Keşmir sorunu

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    İki büyük nükleer güç Pakistan ve Hindistan, Keşmir krizi nedeniyle nükleer savaşın eşiğine gelmişti. İki ülke arasında diplomatik tansiyon bir nebze düştü, ama Keşmir’de çatışmalar hala sürüyor. CNN TÜRK dış haberler muhabiri İrem Koca ve kameraman Güngör Yılmaz çatışmaların yaşandığı Keşmir’e gitti. Yaşananları birde Keşmirlilere sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pakistan-Hindistan arasındaki Keşmir sorunu, 14 Şubat’ta Hindistan’ın Pulwama bölgesine düzenlenen terör saldırısıyla tekrar gündeme geldi. Ceyş-i Muhammed isimli terör örgütünün üstlendiği saldırıda, 40'tan fazla Hindistan askeri öldü. 1 asırlık krizin fitili yeniden yakıldı.

    İngiltere, 1947'de Hindistan'dan çekilirken, nüfusun yüzde 90’ı Müslüman olan Keşmir’ın kaderini de, Keşmir Prensliğine bıraktı. Prens, halkın isteğine aykırı olarak, Hindistan’la birleşme kararı aldı. Pakistan’ın desteğini alan Keşmir halkı ve Hindistan güçleri arasında çatışmalar başladı.

    İki ülke, 1965 ve 1999 yıllarında, Keşmir için savaştı. Hindistan, ele geçirdiği bölgeleri "Cammu Keşmir" adı altında Kendine bağladı. Pakistan ise kendi kontrolündeki Keşmir'e ise özerklik verdi.
    Bugün Keşmir’in yüzde 45'i Hindistan’ın, yüzde 35'i Pakistan’ın kontrolünde.

    Azad Keşmir, İslamabad’ın yaklaşık 130 km kuzeyinde yer alıyor. Güvenlik önlemleri en üst seviyede tutuluyor. Bölgeye Pakistan tarafından özel izinle giriliyor, yol boyunca pek çok polis kontrol noktası var. İslamabad’dan Keşmir’e kadar polis konvoyu eşliğinde gidiliyor. Hindistan hâkimiyeti altındaki Cammu Keşmir’e ise giriş izni verilmiyor. Zira o noktada Hindistan güçleri ve Keşmir halkı arasında günlük olarak çatışmalar yaşanıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Keşmir’de 12 buçuk milyon Müslüman yaşıyor. Azad Keşmir, direk olarak saldırı altında olmasa da, Cammu tarafında yaşanan çatışmalardan etkileniyor. İki bölge arasında aile bağları, tarih ve kader birliği var.

    70 yıllık kriz sırasında doğup büyüyen 3 nesil var. Hepsinin isteği Azad ve Cammu’nun yani Keşmirlilerin birleşmesi ve özgür kalması.

    Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 1948 yılında aldığı kararla, Keşmir’in askeri güçlerden arındırılması kararı verdi. Bölgenin geleceğinin halka sorulması öngörüldü. Ancak Hindistan, halk oylamasını kabul etmiyor. Pakistan ise oylamadan yana. Gelinen noktada Keşmir krizi patlamaya hazır bir bomba gibi çözümsüz kalmaya devam ediyor.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow