hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    7,9'luk depremin yaraları nasıl sarıldı? Uzman isim anlattı

    Japonya’nın başkenti Tokyo tam yüzyıl önce 1923'te yaşanan ve 105 bin kişinin yaşamına mal olan 7,9 büyüklüğündeki büyük Kanto depremiyle yerle bir oldu. Peki Tokyo yeniden ayağa kalkmak için neler yaptı? Detayları Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki'nin açıklamaları şu şekilde;

    Tabi ki burada 105 bin kişi ölmüştü ama bin kişi de yangından dolayı hayatını kaybetti. Deprem saat 11:58 gibi, tam herkesin yemek pişirme saatinde meydana geldi, çöken binalardaki ateşlerden kaynaklı çıkan yangınlar da büyük hasar verdi.

    DEPREM ANINDA DIŞARI DEĞİL, EVE KAÇIYORUZ

    6 senelik bir plan yapıldı. İlk olarak hemen enkaz kaldırıldı. Ahşap yapıların yapılması sınırlandırıldı. Evler arasındaki mesafeler açıldı. Okulların yanlarına toplanma alanları olarak parklar yapıldı. Bizlerde bina, insanları korumak için var. Mesela ara sokaksa evlerden fayanslar, taşlar düşüyor. Bunlardan korunmak için evlere giriyoruz. Çünkü biz bu büyük depremden sonra yapılarımızı dayanıklı sağlam yapmaya özen gösterdik. Japonya bildiğiniz gibi metrekare olarak Türkiye’nin hemen hemen yarısı ve yanardağ, yumuşak zemin kısmı çok fazla. O sebeple gökdelenler var ve yüksek katlı binalar var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    EĞİTİM VE SAĞLAM BİNANIN ÖNEMİ

    Depremden zarar görmemek için iki yöntemi takip etmek gerekiyor. İlk olarak eğitim. Eğitime küçük yaşta başlamak lazım. Eğitim alırsa deprem anında panik olmamayı öğrenecek. Ve ikinci olarak iyi yapılan binalar. Sağlam binalar yapılması lazım.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow