18 Mart Mutabakatının içeriğinde neler vardı?
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Brüksel'de gerçekleştireceği mini AB Zirvesinde gündem 18 Mart Mutabakatı. Fiilen uygulanması askıya alınan 18 Mart Mutabakatı 9 maddeden oluşuyordu. Avrupa Birliği mutabakatın kritik maddelerini çeşitli gerekçelerle askıya aldı, mutabakat uzun süredir uygulanamaz hale geldi.
Türkiyenin mültecilerin Avrupa'ya geçişini durdurmama kararı sonrası Türkiye ve Avrupa Birliği arasında 18 Mart 2016 tarihinde imzalanan mutabakat yine gündemde.
9 maddelik 18 Mart Mutabakatında Türkiye'nin ve AB'nin birbirilerine karşı bazı yükümlülükleri kayda geçirildi, ancak son yıllarda Avrupa Birliği'nin mutabakata ilişkin tahhütlerini yerine getirmemesi ile birlikte mutabakat fiilen uygulanmaz hale geldi.
AB İLE 18 MART MUTABAKATI
1. Madde: Düzensiz göçmenlerin iadesi
2. Madde: Yunan adalarındaki göçmenlere 1+1 formülü
3. Madde: Deniz ve kara geçişlerini önleme
4. Madde: Gönüllü insani kabul planı
Mutabakatın ilk maddesinde, 20 Mart 2016 tarihinden itibaren Yunan adalarına geçen tüm göçmenlerin Türkiye'ye iade edilmesi ve 2. Madde ile de 1'e 1 formülü ortaya koyuldu. Bu formülle, Yunan adalarından Türkiye'ye iade edilen her bir göçmen için Türkiye'den bir suriyeli göçmen Avrupa Birliği ülkelerinden birine yerleştirilecekti.
Mutabakatın üçüncü maddesiyle, Türkiye AB'ye yasadışı deniz ve kara geçişlerini engellemek için her türlü tedbiri alacaktı. Dördüncü madde ile de düzensiz göç sona erdiğinde gönüllü insani kabul planı devreye sokulacaktı.
AB İLE 18 MART MUTABAKATI
5. Madde: Vize serbestisi
6. Madde: 3+3 Milyar Avro yardım
7. Madde: Gümrük Birliğinin güncellenmesi
Mutabakatın beşinci maddesinde, Türkiye'nin göçmenlere yönelik atacağı adımlara karşılık vize serbestisi, Suriyeliler için 3+3 Milyar Avroluk yardım, Gümrük Birliğinin güncellenmesi adımları atılacaktı. Vize ve Gümrük Birliği adımları atılmadı. Suriyeliler için yardımın da 1 buçuk milyar Avroluk kısmı projelendirme olmadığı gerekçesi ile verilmedi.
9 MADDELİK 18 MART MUTABAKATI
8. Madde: Türkiye'nin AB sürecini canlandırma
9. Madde: Sınırda güvenli yaşam alanları
Mutabakatın 8 maddesi ise Türkiye'nin AB üyelik sürecinin canlandırılması ve yeni fasılların açılması, Suriyeli Mülteciler için sınırda güvenli yaşam alanları oluşturulmasıydı. Bugün güvenli bölge olarak da adlandırılan o süreç halen daha işletilemiyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Elon Musk, TikTok'a talip olacak mı? Trump’tan yeni açıklama geldi…
Melania Trump’ın şapkasının ardındaki sır… Tasarımcısı konuştu: Ben de bilmiyordum!
ABD’de evcil hayvan mamaları için kuş gribi uyarısı
O ülkedeki yeni salgın doğrulandı! Ölümcül virüs alarmı: Tedavisiz ölüm oranı yüzde 88…
Trump’ın yemin töreninde dikkat çeken kare: Bu görüntüye ‘oligarşi’ tepkisi geldi!